Poslovna scena
StoryEditor

AZTN odobrila Biodizelu potporu iz 2006.

09. Listopad 2012.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja naknadno je odobrila državnu potporu u iznosu od 1,7 milijun kuna, koju je 20. prosinca 2006. Biodizelu iz Vukovara dodijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez prethodnog odobrenja AZTN-a.

Zahtjev za naknadno odobrenje potpore tvrtki Biodizel Fond za zaštitu okoliša je Agenciji uputio u lipnju prošle godine, navodeći kako je prije dodjele državne potpore propustio zatražiti prethodno odobrenje Agencije jer je bilo potrebno žurno realizirati utvrđeni financijski plan, odnosno projekte od državnog interesa za Republiku Hrvatsku na području od posebne državne skrbi, konkretno, na području Grada Vukovara.

Iz AZTN-a ističu da su državne potpore dodijeljene bez prethodnog odobrenja te agencije nezakonite te da je AZTN u takvim slučajevima ovlaštena naložiti povrat potpore uvećan za iznos kamata. No, dodaju, Zakon o državnim potporama omogućuje Agenciji da naknadno odobri takvu državnu potporu ako utvrdi da je ona sukladna propisima o državnim potporama. U konkretnom slučaju, Agencija je temeljem podataka i dokumentacije koju joj je dostavio Fond za zaštitu okoliša te usmene rasprave na kojoj je sudjelovao i predstavnik tvrtke Biodizel, utvrdila da se na ovu potporu mogu primijeniti propisi o regionalnim potporama.

Radi se, naime, o državnoj potpori u obliku subvencije koja je bila namijenjena za financiranje početnih ulaganja u materijalnu imovinu odnosno za financiranje nabave opreme i strojeva te građevinske radove, za gradnju pogona za proizvodnju biodizela u Vukovaru.- U konkretnom slučaju, intenzitet potpore koja je dodijeljena poduzetniku Biodizel iz Vukovara iznosi 10 posto opravdanih troškova projekta, a propisi o regionalnim potporama manje razvijenim područjima omogućuju da intenzitet te vrste potpora kod srednjih poduzetnika iznosi do 60 posto opravdanih troškova ulaganja. Stoga je i to bio jedan od razloga zbog kojih je Agencija donijela rješenje kojim se tom poduzetniku naknadno odobrava dodjela državne potpore - stoji u priopćenju Agencije.

25. travanj 2024 07:37