Poslovna scena
StoryEditor

AZTN odobrila namjeru koncentracije Uniqe i Baslera

20. Prosinac 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je koncentraciju Unique i Basler Osiguranja Zagreb, priopćeno je danas iz te agencije.

AZTN je odobrio namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem samostalne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Uniqa International AG iz Beča nad Basler osiguranjem Zagreb, navodi se u priopćenju.

Ta će koncentracija imati učinke na mjerodavnom tržištu životnog osiguranja te tržištima neživotnog osiguranja i to na tržištu osiguranja od nezgode, od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, osiguranja cestovnih vozila, imovine i zdravstvenog osiguranja.

Agencija je ocijenila da koncentracija nema negativan učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu te da se smatra dopuštenom na prvoj razini.

To je ocijenjeno temeljem potpune prijave koncentracije, utvrđene strukture mjerodavnog tržišta s obzirom na postojeće i potencijalne konkurente, postkoncentracijskog tržišnog udjela sudionika, očekivanih učinaka koncentracije u smislu koristi za potrošača i drugih raspoloživih podataka i saznanja.

Austrijska osiguravajuća grupa Uniqa potpisala je 21. listopada ugovor o preuzimanju tvrtki kćeri švicarske Basler (Baloise) grupe u Hrvatskoj i Srbiji, a vrijednost ukupne transakcije iznosi 75 milijuna eura.

Nakon što tu akviziciju odobre nadležna regulatorna tijela u obje zemlje, očekuje se da će cjelokupna transakcija biti okončana u prvom tromjesečju 2014. godine, priopćeno je tada iz te austrijske osiguravajuće grupe.

Uniqa je jedna od vodećih osiguravateljskih grupa u Austriji i srednjoj i istočnoj Europi, sa 22.000 zaposlenika i devet milijuna klijenata na 19 tržišta.

Uniqa u Hrvatskoj posluje od 1999. godine, ima 409 zaposlenih i 177.000 klijenata, a u 2012. je ostvarila 30 milijuna eura premijskog prihoda. Očekuje se da bi zajedno s Baslerom povećala tržišni udio na hrvatskom tržištu osiguranja s 2,5 na 7 posto i tako zauzela četvrto mjesto.

U Hrvatskoj Basler posluje od 1991. i ima oko 470 zaposlenika i 148.000 klijenata.

S ukupnom premijom od 287,2 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine, Basler osiguranje Zagreb ima tržišni udio od 4,1 posto, čime zauzima šesto mjesto među 26 osiguratelja prisutnih na hrvatskom tržištu.

25. travanj 2024 21:02