Poslovna scena
StoryEditor

AZTN odobrio državno jamstvo na kredit HŽ Infrastrukture

24. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Na zahtjev Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državno jamstvo sadržano u prijedlogu Odluke Vlade Republike Hrvatske o davanju državnog jamstva na kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture u Zagrebačkoj banci.

Kredit od 450 milijuna kuna namijenjen je financiranju osuvremenjivanja i izgradnje željezničke infrastrukture te izradi dokumentacije za projekte izgradnje koridorske željezničke pruge koji su nominirani za sufinanciranje iz fondova Europske unije.Agencija je utvrdila da jamstvo ne predstavlja državnu potporu budući da je tvrtka HŽ Infrastruktura zadužena za upravljanje željezničkom infrastrukturom kao općim dobrom i stoga je obvezna osigurati gradnju i održavanje željezničke infrastrukture koja je u vlasništvu RH. S obzirom da prihodi HŽ infrastrukture nisu dovoljni da bi tvrtka ispunjavala tu svoju obvezu, RH izdaje jamstvo za kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka kako bi se mogli izvršiti radovi predviđeni planovima poslovanja. Jamstvom se podmiruju obveze izgradnje, održavanja i modernizacije pojedinih dionica željezničke pruge koje su otvorene za sve korisnike pod istim uvjetima, a ne podmiruju se operativni troškovi poslovanja HŽ Infrastrukture te temeljem jamstva, HŽ Infrastruktura ne ostvaruje selektivnu prednost na tržištu.

Također, jamstvo ne predstavlja ni državnu potporu Zagrebačkoj banci, budući je ona, kao kreditor koji je ponudio najpovoljnije uvjete, izabrana u transparentno provedenom postupku javne nabave. 

19. travanj 2024 09:43