Poslovna scena
StoryEditor

AZTN pokreće dubinsku analizu koncentracije Tiska i iNovina

12. Rujan 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključila je da bi koncentracija Tiska i iNovina mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje te je zbog toga otvorila drugu faza ocjene te koncentracije u kojoj se provodi dubinska pravna i ekonomska analiza učinaka provedbe koncentracije na tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu, izvijestila je Agencija na svojim mrežnim stranicama.

Iz Agencije podsjećaju da su, zaključkom o pokretanju postupka, početkom kolovoza otvorili postupak ocjene dopuštenosti koncentracije Tiska i iNovina.

Namjera je Tiska preuzeti udjel iNovina na mjerodavnom tržištu trgovine na malo pretežito tiskom i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama na teritoriju Hrvatske.

Tisak, koji raspolaže s najrazgranatijom mrežom takvih specijaliziranih prodavaonica u Hrvatskoj, na tom tržištu ostvaruje značajni tržišni udjel, dok su iNovine njegov najznačajniji tržišni takmac, podsjeća Agencija.

"Sukladno podacima iz potpune prijave koncentracije i drugih raspoloživih podataka te saznanja koje je prikupila od sudionika na tržištu, konkurenata, drugih poduzetnika i interesnih udruženja, Agencija je zaključila da bi provedba koncentracije mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje. Zbog toga je otvorena druga faza ocjene u kojoj se provodi dubinska pravna i ekonomska analiza učinaka provedbe koncentracije na tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu", navodi se u objavi Agencije.

Najavljuje se da će Agencija o rezultatu analize obavijestiti sudionike koncentracije te ih pozvati da se očituju na utvrđeno.

Do zaprimanja njihovog očitovanja prestaje teći rok od tri mjeseca koliko Agencija ima za donošenje odluke o ocjeni koncentracije. Potom će se održati usmena rasprava na kojoj stranke imaju dodatnu mogućnost iznošenja svih činjenica i okolnosti vezanih uz koncentraciju, nakon čega Agencija donosi konačnu odluku, objašnjavaju iz Agencije.

Postupak je posve u skladu s postupkom kojeg pri ocjeni koncentracija poduzetnika u drugoj fazi provodi i Europska komisija, zaključuje se u priopćenju.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 12. srpnja zaprimila potpunu prethodnu prijavu namjere provedbe koncetracije do koje bi došlo promjenom kontrole nad iNovinama i to njihovim pripajanjem Tisku.

Sedam dana kasnije, 19. srpnja objavila je javni poziv i pozvala sve zainteresirane da do 29. srpnja dostave svoje primjedbe i mišljenja o koncentraciji ta dva najveća hrvatska maloprodajna lanca kioska.

Većinski vlasnik Tiska je koncern Agrokor s 54,13 posto dionica, a slijedi Adris grupa s udjelom od 25,86 posto.

Adris grupa u iNovinama drži vlasnički udjel od 88,8 posto.

19. travanj 2024 10:54