Poslovna scena
StoryEditor

AZTN pokrenuo postupak protiv Grand Auta

08. Travanj 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas da je pokrenula postupak protiv poduzetnika Grand Auto iz Zagreba, zastupnika automobila Land Rover, kako bi utvrdila je li zlouporabio vladajući položaj na tržištu.

Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv poduzetnika Grand Auto iz Zagreba kako bi utvrdila je li zlouporabio vladajući položaj na tržištu pružanja usluge popravka i održavanja motornih vozila marke Land Rover i tržištu prodaje rezervnih dijelova za ta vozila na području Hrvatske, priopćeno je iz Agencije.

Agencija će u postupku utvrditi je li Grand Auto svim zainteresiranim poduzetnicima, na njihov zahtjev, učinio dostupnima svoje kvalitativne kriterije te ocijeniti je li taj poduzetnik pri ustrojavanju ovlaštene mreže servisera motornih vozila marke Land Rover primijenio nejednake uvjete na istovrsne poslove s različitim poduzetnicima.

Grand Auto bi time pojedine poduzetnike doveo u nepovoljan položaj u odnosu na njihovu konkurenciju odnosno pojedinim poduzetnicima bi neopravdano onemogućio slobodan pristup mjerodavnom tržištu, navodi se u priopćenju.

Agencija, kako se napominje, u trenutku pokretanja postupka ne mora raspolagati relevantnim dokazima o povredi propisa o tržišnom natjecanju. Pokretanje postupka prije svega omogućuje Agenciji dubinsku istragu ponašanja poduzetnika temeljem indicija kojima u tom trenutku raspolaže.

Rokovi za okončanje postupka propisani su Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, a odluku Agencija mora donijeti u roku od četiri mjeseca od dana kada je utvrdila sve činjenice važne za donošenje odluke.

Trajanje postupka u okviru propisanih zakonskih rokova ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući složenost predmeta, ali i spremnost poduzetnika na suradnju s Agencijom, napominju iz Agencije.

23. travanj 2024 21:59