Poslovna scena
StoryEditor

Bago: Investicije su se izjednačile s amortizacijom

21. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Danas se u hotelu Westin održava 7. konvencija hrvatskih izvoznika. Tema središnjeg panela je ‘Što hrvatskim izvoznicima donosi članstvo u EU?‘.

Konvenciju organizira udruga Hrvatski izvoznici, a u sklopu konvencije održala se i peta dodjela nagrada ‘Zlatni ključ‘ najboljim izvoznicma u 2011. godini. Nagrade su se dodijelile u kategoriji najbolji veliki, srednji i mali izvoznik te najinovativniji izvoznik, a posebno su nagrađeni i najbolji izvoznici za 14 najznačajnijih hrvatskih izvoznih tržišta. Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika u pozdravnom je govoru istaknuo da je najveći problem što su se investicije izjednačile sa amortizacijom. Naglasio je da u ukupnoj svjetskoj robnoj razmjeni Hrvatska sudjeluje sa 0,7 promila, dok ukupni izvoz roba i usluga iznosi 26 milijardi kuna. Turizam je bitan, rekao je Bago, ali ne može sam osigurati rast BDP-a.

Bez investicija u proizvodnju i tehnologiju nema napretka, zaključio je predsjednik Hrvatskih izvoznika. Zabrinjavajuć je podatak da uvoz prema EU pada za 60 posto, a većina hrvatskog izvoza ide upravo tamo. Najveće izvozno hrvatsko tržište je Italija u koju smo lani izvezli 323 milijuna eura, što je 22 posto manje u odnosu na 2010.Nagrada ‘Zlatni ključ‘ za najboljeg velikog izvoznika u 2011. pripala je Končar-Energetskim transformatorima koji izvoze u 83 zemlje i u prihodima 90 posto sudjeluje izvoz. Najbolji srednji izvoznik su Končar-mjerni tranformatori sa prihodom od 203,8 milijuna kuna i izvozom od 80 posto. Najbolji mali izvoznik je tvrtka A.M.S. biomasa d.o.o. koaj se bavi prodajom i preradom drva, te 83 posto izvoze. Najinovativniji izvoznik je P.P.C. Buzet koji se bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju.

24. travanj 2024 18:02