Poslovna scena
StoryEditor

Balažič: Zaštitili smo interese Mercatora

18. Lipanj 2013.

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je u da je vodstvo te tvrtke aktivno sudjelovalo u procesu koji je u petak rezultirao kupoprodajnim ugovorom koncerna Agrokor i konzorcija prodavatelja 53 posto Mercatorovih dionica, te da su pritom zaštićeni interesi Mercatora.

Ono što je dogovoreno bi će regulirano ugovorom o suradnji Agrokora i Mercatora koji bi trebao biti potpisan, a sastavni je dio kupoprodajnog ugovora, rekao je Balažič.

-U najvećoj mogućoj mjeri zaštitili smo interes Mercatora, kako bi on ostao značajna slovenska trgovačka tvrtka- rekao je Balažič na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sastanka Mercatorova nadzornog odbora.

-Smatramo da smo osigurali interes Mercatora na način koji najbolje štiti dioničare, zaposlene, a na određeni način i Mercatorove dobavljače-rekao je Balažič, dodajući da je vodstvo Mercatora u procesu sudjelovalo korektno i profesionalno.

Ugovor o suradnji Agrokora i Mercatora predviđa između ostalog da sjedište Mercatora i ključne funkcije ostanu u Sloveniji i da će se poštovati postojeći kolektivni ugovor sa zaposlenima. Iako ugovor o suradnji koji bi trebao biti potpisan u utorak službeno nije poznat, mediji navode da predviđa kako će ključne poslovne funkcije za Mercator još najmanje tri godine ostati u Sloveniji, kao i njegova robna marka u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, s nadzornim odborom Mercatora u kojemu će biti i predstavnici zaposlenih.

Balažič je rekao da je uprava Mercatora prodajni postupak podržala postavivši prethodno tri uvjeta: da se preuzimanje realizira s međunarodnim financijskim kapitalom, a ne preko kredita, da proces podrže banke kojima Mercator duguje 1,1 milijardu eura, te da se i poslovnom strategijom nakon što se preuzimanje završi podržava Mercatorov razvoj.

26. travanj 2024 05:37