Poslovna scena
StoryEditor

Banke iskazale manji interes za sredstva HBOR-a

11. Listopad 2012.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak na četvrtoj je aukciji za Program razvoja gospodarstva poslovnim bankama ponudila ukupno 500 milijuna kuna, pristiglo je osam ponuda pet poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 345 milijuna kuna.

Sve su ponude prihvaćene, a ponderirana kamatna stopa za krajnjeg korisnika kreće se od 3,44 do 4,2 posto, podaci su iz izvješća HBOR-a o zadnjoj aukciji. HBOR je na aukciji održanoj 5. listopada ponudio iznos od 500 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna za kredite poslovnih banaka u kunama, a 200 milijuna kuna za kredite s valutnom klauzulom. Pristiglo je osam ponuda pet banaka u ukupnom iznosu od 345 milijuna kuna, a budući je iskazan manji interes poslovnih banaka u odnosu na ponuđen iznos sredstava, HBOR je prihvatio svih osam ponuda.

HBOR je na aukciji ponudio 300 milijuna kuna za kredite poslovnih banaka u kunama, a interes triju banaka je bio upola manji, 150 milijuna kuna, dok je interes za kvotu za kredite uz valutnu klauzulu bio nešto manji od ponuđenog iznosa, HBOR je ponudio 200 milijuna kuna, a interes za 195 milijuna kuna je iskazalo pet banaka.

- Unatoč naporima HBOR-a da povoljna kreditna sredstva budu što prije na raspolaganju hrvatskim gospodarstvenicima poslovne banke su i ovaj put iskazale manji interes u odnosu na visinu ponuđenih sredstava - navodi se u priopćenju HBOR-a.Tri su banke tražile i odobrene su im ponude za kredite u kunama i one uz valutnu klauzulu - Zagrebačkoj banci kvota za kredite u kunama u iznosu od 100 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu za krajnjeg korisnika od 3,95 posto, te ponuda te banke za kvotu za kredite uz valutnu klauzulu od 50 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 3,64 posto.

Dvije su ponude dale i Raiffeisenbank Austria i OTP banka Hrvatska, pa je tako RBA-u za kunske kredite odobrena kvota od 40 milijuna kuna uz kamatu od 4,05 posto te za kredite uz valutnu klauzulu kvota od 80 milijuna kuna uz kamatu od 3,69 posto, a OTP banci za kredite u kunama kvota od 10 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 4,20 posto, te za kredite uz valutnu klauzulu kvota od 30 milijuna kuna uz kamatu od 3,44 posto za krajnje korisnike. HBOR je na aukciji prihvatio ponude za kredite uz valutnu klauzulu još dviju banaka - Societe Generale-Splitske banke u iznosu od 30 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu za krajnjeg korisnika od 3,64 posto, te ponudu Istarske kreditne banke Umag za kvotu od 5 milijuna kuna uz kamatu od 3,89 posto.

02. svibanj 2024 19:14