Poslovna scena
StoryEditor

BauMax prodao i trgovine u Bugarskoj

12. Rujan 2014.

Posrnula austrijska grupa BauMax objavila je da je prodala bugarski ogranak s osam trgovina opreme za kućanstvo tamošnjem ulagaču Haedus JSC-u, nastavljajući time zacrtano smanjenje obujma poslovanja u sklopu plana preustroja.

Poput ostalih lanaca opreme za domaćinstvo, i BauMax se suočava sa slabom potražnjom povezanom s posustalim tržištima nekretnina i anemičnim gospodarstvima. Prošlu su godinu završili s gubitkom od 189 milijuna eura, navodi Reuters.

Grupa je u travnju s bankama vjerovnicima dogovorila plan preustroja koji bi trebao biti realiziran do 2016. a predviđa prodaju gubitaških dijelova poslovanja u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj do kraja ove godine i fokusiranje na Austriju, Češku i Slovačku, izvijestila je austrijska agencija APA.

Svojedobno je BauMax imao 158 trgovina, od čega gotovo polovinu u Austriji a ostatak u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumunjskoj Bugarskoj i Turskoj.

U srpnju su prodali rumunjsko poslovanje a u travnju su počeli zatvarati i trgovine u Turskoj. Hrvatski je ogranak u svibnju zatražio pokretanje predstečajnog postupka, uz prijavljenih 433 milijuna kuna obveza prema vjerovnicima.

Financijski detalji prodaje bugarskog ogranka nisu objavljeni.

Prošlog je mjeseca vlasniku BauMaxa Karlheinzu Esslu pritekao u pomoć austrijski tajkun Hans Peter Haselsteiner kupnjom zbirke suvremene umjetnosti koju je Haselsteiner neuspješno pokušavao prodati državi kako bi prikupio novac za posrnulo poslovanje.

30. travanj 2024 16:01