Poslovna scena
StoryEditor

Besmislene su kompanijske zabrane spavanja u hotelu s pet zvjezdica

03. Lipanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227572,227573,227574,227575,227576"]

Najdugovječniji hotelijer u Hrvatskoj i vlasnik tvrtke HUP Zagreb, Anđelko Leko, nedavno je završio investicijski ciklus u Dubrovniku i Zagrebu, u iznosu većem od 93 milijuna eura.

Leko je prvi u Hrvatsku doveo strani hotelski brend, Sheraton, početkom 90-ih. Danas se portfelj HUP-a Zagreb sastoji od najluksuznijih hotela u metropoli, a to su Sheraton Zagreb, Panorama Zagreb, The Westin Zagreb, International i Jadran. Osim toga Dubrovnik Rivijera Hoteli jedna su od najvećih investicija u hrvatski turizam u posljednjih nekoliko godina. Tako će Župa dubrovačka dobiti još tri hotela, Sheraton Dubrovnik Riviera, Astareu i Mlini. Taj 82-ogodišnji poduzetnik iz Donjih Mamića, mjesta pokraj Gruda u BiH, i dalje živi život mladog menadžera. Iako pripada ‘staroj školi‘, vrlo je svjestan dinamike promjena u industriji i oko sebe okupio je menadžere koji znaju ići ukorak sa svjetskim trendovima. Iako se i dalje nalazi na poziciji predsjednika Uprave, operativni posao prepustio je Kristianu Šustaru, članu Uprave koji ga je ujedno naslijedio i na funkciji predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu. Leko se fotografirao s toliko predsjednika i javnih ličnosti da bi fotografijama mogao popuniti zidove predsjedničkog apartmana. Na njemu nećete vidjeti tragove nadmenosti i razmetnosti, vrlo je ugodan, jednostavan i duhovit. Kad s njim dogovarate sastanak, najvjerojatnije ćete završiti na štruklima i čašici konjaka i iznenaditi se koliku ima memoriju, sjeća se detalja razgovora od prije nekoliko godina. A o budućnosti priča kao da je tek na početku karijere.

Nedavno se Vlada pohvalila da je zaslužna za poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj. Među nabrojenim investicijama spomenuta je i vaša na lokaciji Župe dubrovačke, u Srebrenom i Mlinima, u visini 80 milijuna eura. Ima li ova vlada veze s time, s obzirom na vrijeme kada ste krenuli u realizaciju? – Projekt smo započeli 2004. godine i u međuvremenu se suočili s brojnim urbanističkim i imovinsko-pravnim teškoćama. Iako je Vlada odredila zakonski rok u kojem se trebao donijeti urbanistički plan, kasnilo se četiri do pet godina. Ako netko u ovakvom gospodarskom okruženju već namjerava investirati, državne i lokalne strukture trebale bi biti mnogo efikasnije. Stalno postoje neki zastoji. No sve skupa ispala je drama sa sretnim završetkom.

Vaša je investicija Dubrovnik Riviera Hoteli nakon dugo vremena nešto što se može nazvati velikom investicijom ‘iz temelja‘. Što ste tamo sagradili? – U Mlinima smo preuredili hotel Astareu i depandansu, obnovili bungalove, paviljone te vanjske bazene, a pri kraju je završetak gradnje potpuno novog hotela Mlini, čije ćemo otvorenje imati 15. lipnja. U Mlinima ćemo sveukupno imati 450 soba, vanjske bazene i restorane koji će biti u funkciji već za ovu sezonu. U Srebrenom je pri završetku gradnja novog hotela Sheraton Dubrovnik Riviera visoke kategorije, kapaciteta 250 soba i apartmana te ostalih popratnih sadržaja: restorana, kavane, wellnessa na 1800 četvornih metara, kongresne dvorane za 1300 gostiju (najveće u Hrvatskoj), unutarnjih i vanjskih bazena te teniskih terena. Hotel će biti otvoren potkraj lipnja. U Srebrenom je u tijeku i gradnja i četiriju vila te poslovno-apartmanskog objekta s 35 vrlo kvalitetnih apartmana, što će biti završeno do kraja godine. Ostaje nam još završiti vilu Jadranku i atraktivan objekt na plaži.

U Srebrenom gradite kongresni hotel s pet zvjezdica unatoč današnjim trendovima prema kojima poslovni svijet ima na razini tvrtki praktički zabranu da odsjeda u pet zvjezdica, već samo u nižim kategorijama. – To je nepisano pravilo besmisleno. Trebalo bi sudionicima kongresa ograničiti potrošnju za smještaj, a ne im određivati u kojem će hotelu spavati. Pa ako netko želi, može si sâm nadoknaditi razliku i spavati u hotelu u kojem želi.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

 

11. svibanj 2024 05:21