Poslovna scena
StoryEditor

Besplatan servis za borbu protiv nelikvidnosti

07. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Kad se više od 400 tvrtki prijavi za uslugu i prije nego što je ona predstavljena javnosti, jasno je da je riječ o nečemu što su poduzetnici željno iščekivali.

Upravo je to slučaj sa Kompenzacije.hr-om, prvim automatiziranim internetskim servisom koji omogućuje da tvrtke jednostavno zatvore svoja potraživanja i dugove, koji će se uskoro predstaviti javnosti.- Servis je besplatan i pomaže riješiti problem nelikvidnosti, koji je u Hrvatskoj dosegnuo razmjer od više od 40 milijardi kuna. Za male i srednje kompanije naš sustav zamjenjuje odjel naplate potraživanja, koji si većina njih ne može priuštiti i što njihovo knjigovodstvo uglavnom ne radi - kaže direktor Kompenzacija Darko Komorski.Softversko rješenje takvo je da algoritam na temelju podataka koje je klijent unio u sustav pronalazi kompenzacijski krug pa nisu potrebni beskrajni telefonski razgovori i pregovori o potencijalnoj kompenzaciji. Kad se stvore uvjeti za zatvaranje kruga, klijent dobiva e-poruku u kojoj mu se nudi provedba transakcije.

Sustav će raditi samo s novčanim kompenzacijama. Informatičke tvrtke koje proizvode financijsko-računovodstvene softvere reagirale su pozitivno pa mnoge na svojim softverima pripremaju sučelje za automatsko povezivanje sa sustavom Kompenzacije.hr-a. - Očekujemo da ćemo u tri mjeseca moći zatvoriti potraživanja za više 80 posto klijenata. Posebno je važno reći da klijenti sami biraju iznos provizije koju su spremni platiti za zatvaranje kompenzacije, a koja je od nula do sedam posto. S obzirom na to da faktorinške kuće koje otkupljuju kompenzacije na početku uvjetuju proviziju, koja nije manja od 7,5 posto, riječ je povoljnom rješenju - kaže Komorski.Odakle ideja o osnutku tog servisa u sredini u kojoj je postalo sasvim prirodno kompenzirati sve i svašta, nije teško razumjeti. Osnivači tvrtke suočili su se s golemim problemima s naplatom, što im je dalo ideju za projekt koji je u sadašnjoj situaciji i društveno koristan. Sustav, naravno, ovisi o uključenju što više poduzetnika koji će unijeti svoje podatke. S obzirom na to da nenaplaćena potraživanja i dugovi opterećuju većinu tvrtki u Hrvatskoj, a u ovom slučaju riječ je o sustavu koji jamči sigurnost i tajnost, teško je zamisliti tvrtku koja ne bi odlučila bar pokušati tako riješiti dio dugova.

25. travanj 2024 10:53