Poslovna scena
StoryEditor

Bez Todorića, Tedeschija, Vlahovića i sličnih nema razgovora o gospodarstvu

22. Kolovoz 2012.

Nakon što je odnos između Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i ministra financija Slavka Linića poprilično zahladio, uz međusobne optužbe i razočaranje, stvari na relaciji HUP - Vlada odlučio je popraviti prvi potpredsjednik Radimir Čačić.

Nezadovoljni intervjuima u kojima je Linić u posljednje vrijeme iznosio svoja stajališta o poduzetnicima, hupovci na čelu s v. d. predsjednika Ivanom Miloložom obratili su se pismom Vladi da provjere jesu li to stajališta Vlade u cjelini. Da bi ih uvjerio u suprotno, Čačić se potrudio prvoga radnog dana nakon godišnjeg odmora održati zajedničku konfernciju za novinare s vodećim ljudima HUP-a na kojoj su uz Miloložu bili Ivica Mudrinić i direkor Davor Majetić. 

- Ne bih se htio miješti u to što je rekao Linić, no za mene je HUP relevantna institucija u svakom smislu i bilo bi potpuno neprihvatljivo da ne postoji. To nije Komora, a CROMA-i ne treba trošiti kisik. Ovo je ozbiljna insitucija i logično je da surađuje sa svim vladama - rekao je Čačić. Najavio je da bi, slično kao što svaki tjedan razgovara s pet vodećih banaka u posljednjih mjesec i pol, Vlada trebala odrediti i stalne ‘brifinge‘, svakih 15 dana, s pet vodećih poduzetnika u državi. - Todorić, Tedeschi, Vlahović i slični, ljudi su bez kojih nema razgovora o gospodarstvu ove zemlje - rekao je Čačić. 

Poslodavci na čelu s Miloložom izrazili su zadovoljstvo time što Vlada i oni razmišljaju u istom smjeru i nadu da je to početak nove konstruktivne suradnje između poduzetnika i Vlade te da oni nisu ni u kakvu osobnom sukobu s ministrom Linićem. - HUP je Vladin aktivni partner. Nama najviše odgovara uvođenje reda, želimo da svatko ispunjava sve obveze, i prema državi, radnicima, vjerovnicima i dobavljačima. HUP-ova je osnovna želja konstruktivan dijalog - izjavioje Miloloža.

Iako su se složili da će jesen biti ‘interesantna’, na današnjoj konferenciji vladao je optimizam za koji se još treba naći pokriće u stvarnosti. Izrazivši veliko nezadovoljsto ‘beskonačnom sporošću’ kojom se događaju stvari u Vladi, Čačić je najavio skorašnje pokretanje prvih šest energetskih projekata i početak postupka izbora partnera za projekt Plomin 3, opravdavši izostanak velikih investicija u Vlade Vladinu dosadašnjemu mandatu time da je za takve projekte potrebno bar godinu dana dok ne zažive.

30. travanj 2024 18:44