Poslovna scena
StoryEditor

Bilfinger Đuro Đaković Montaža: Usmjerena na strana tržišta

26. Rujan 2014.

Bilfinger Đuro Đaković Montaža d.o.o. jedna je od najvećih hrvatskih tvrtki u montaži čeličnih konstrukcija u sektoru energetike, petrokemije i industrijskih postrojenja te s vlastitom proizvodnjom čeličnih konstrukcija i dijelova.

Ta 88-godišnja tvrtka s 1100 zaposlenih već nekoliko godina više od dvije trećine svojih usluga plasira na strana tržišta. U 2013. najveći udio zauzimala su tržišta europskih zemalja poput Njemačke, Finske, Češke, Poljske i Slovenije, zatim hrvatsko tržište te Južnoafrička Republika, Makedonija i Kuvajt. Tvrtka nudi usluge planiranja, inženjeringa, proizvodnje, isporuke i montaže pogona i čeličnih konstrukcija te ‘life cycle‘ usluge, demontažu, održavanje i rekonstrukcije energetskih, petrokemijskih i industrijskih pogona. Od 2009. dio je Bilfinger grupe, međunarodnoga koncerna za inženjering i usluge u energetici, industriji, infrastrukturi i nekretninama.

Od otpada do energije 

Tvrtkina uprava usmjerena je na poboljšavanje kvalitete usluga, razvoj i jačanje proizvodnje ulaganjima, te na ulazak na nova tržišta i stalno ulaganje u razvoj ljudskih potencijala. Tvrtka se do sada razvijala uvođenjem novih certifikata i unapređivanjem sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću na radu, novim poslovima na novim tržištima, razvojem proizvodnje složenijih komponenata za energetsko tržište te zapošljavanjem i usmjerenim razvojem mladih visokoobrazovanih kadrova i stručnih industrijskih radnika. Sve je to uza stabilnost i kontinuitet u poslovanju znatno pridonijelo njezinu razvoju i ulasku na nova tržišta.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju pružio je Bilfinger Đuro Đaković Montaži priliku za širenje poslovanja u zemljama članicama u djelatnosti montaže postrojenja. Budući projekti pretežno su vezani uz energetski sektor i montažu novih postrojenja u termoenergetskim pogonima. U tijeku je montaža postrojenja za biomasu u Švedskoj i postrojenja ‘waste-to-energy’ u Velikoj Britaniji te kotlovskog postrojenja u tvornici celuloze u Austriji, a za početak sljedeće predviđen je početak montaže kotlovskog postrojenja u termoelektrani u blizini Kopenhagena u Danskoj.

Vlastita proizvodnja 

Od 2004. Bilfinger Đuro Đaković Montaža ima vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija koja ponajviše obuhvaća izradu dijelova za sustave u elektranama i petrokemijskim postrojenjima te konstrukcija za mostove i nadvožnjake.Osim za hrvatsko tržište u posljednjih godinu dana u vlastitoj proizvodnji čeličnih konstrukcija proizvedeni su čelični elementi za termoelektrane u Kuvajtu, Poljskoj, Njemačkoj i Makedoniji.Tvrtka je usmjerena na razvoj kvalitete svojih proizvoda i usluga te sustava unapređenja zdravlja i sigurnosti na radu. Uz mnogo certifikata i sa sustavom ISO 9001 još od 1994., 2011. uvedeni su sustavi upravljanja ISO 14001 i OHSAS 18000 te razvijena proizvodnja složenijih dijelova za energetsko tržište. Kako bi se i dalje poboljšavala kvaliteta proizvoda i usluga, ove godine osnovan je poseban odjel inženjeringa. Za dio aktualnih projekata i novougovorene poslove spomenuti odjel osigurat će planiranje procesa povezanih s proizvodnjom, isporukom i montažom čeličnih dijelova za sustave u termoelektranama. U tijeku je i osuvremenjivanje proizvodnje u Slavonskom Brodu radi dobivanja novih poslova te povećanja kvalitete i konkurentnosti.

Ulaganje u znanje 

Tvrtka je uvijek veliku pozornost pridavala ulaganju u znanje i usavršavanju svih profila kadrova te je usredotočena na brze prilagodbe tržišnim uvjetima, novim tehnologijama te na mobilnost. Stoga se opus poslovnih aktivnosti tijekom godina širio, a s njime je rasla potreba za kvalitetnim stručnim kadrom. Internimi eksternim izobrazbama stalno se ulaže u usavršavanje radnika. Tako se i proteklih godina u razvoj kadrova uložilo više milijuna kuna. Velik dio koncepta ulaganja u znanje vezan je uz projekte u sklopu suradnje s lokalnim obrazovnim ustanovama i lokalnom zajednicom radi promicanja znanja i strojarske struke. Tvrtka kontinuirano razvija suradnju s lokalnom zajednicom kroz razne projekte povezane s gospodarstvom, obrazovanjem i kulturom te inicijativama različitih državnih ustanova.

PET POSLOVNIH NAGLASAKA

1. Najvažniji je poslovni segment Bilfinger Đuro Đaković Montaže montaža kotlovskih postrojenja u termoelektranama.

2. Većinu prihoda tvrtka ostvaruje na tržištima zemalja Europske unije.

3. Osim u termoelektranama tvrtka radi na projektima u petrokemijskoj, procesnoj i cementnoj industriji.

4. Osamdesetosmogodišnja tradicija počela je montažom mosta davne 1926. Tvrtka danas ima vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija za mostove i nadvožnjake.

5. Tvrtka je fleksibilna i usmjerena na nova tržišta te stalan razvoj znanja, kvalitete, sigurnosti, proizvoda i usluga.

 

UPRAVA

• Drago Čugura,predsjednik Uprave/CEO• Stjepan Sverić,član Uprave/COO• Darko Katić,član Uprave/CFO

SJEDIŠTE

Bilfinger ĐuroĐaković MontažaMile Budaka 1Slavonski Brodtelefon / phone :+385 35 44 82 69e - adresa / e - mail :Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.www.ddm.bilfinger.com

Dodatne informacije

http://www.bilfinger.com/https://www.youtube.com/user/BilfingerTV

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

25. travanj 2024 10:41