Poslovna scena
StoryEditor

Biljecki prikupio poslova od stotinjak milijuna kuna

31. Svibanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tvrtka Geofoto na čelu sa Zvonkom Biljeckim polako izlazi iz slabijeg razdoblja poslovanja. Nakon dvije vrlo mršave godine, u kojima se ukupni prihod kretao na razini od svega 15 do 16 milijuna kuna, u ovoj je godini Geofoto već prikupio poslova vrijednih stotinjak milijuna kuna.

Uskoro se očekuje zaključivanje procesa predstečajne nagodbe, a tijekom 2013. i početkom 2014. odradili su i dva projekta snimanja terena iz zraka i izrade 3D digitalne karte u susjednim zemljama Bosni i Hercegovini te Italiji. 

- Riječ je o višemilijunskom iznosu ugovora. Primjerice, za BiH je taj iznos veći od 20 milijuna kuna, a dijelom je već i isplaćen. Time je likvidnost Geofota potpuno pozitivna i na dulje stabilizirana - kaže Biljecki.

U BiH Geofoto je angažiran na izradi najmodernije 3D karte u projektu čiji je investitor EU, a koju predstavlja Delegacija Europske komisije u BiH. Svrha je bila dobivanje 3D digitalnih karata kojima bi se omogućio kompletan i funkcionalan pregled cijelog teritorija BiH za potrebe urbanizma, prostornog planiranja, popisa stanovništva, katastra i razminiranja. Taj projekt dobio je i najvišu ocjenu ‘A’ neovisne kontrole EU iz Bruxellesa. Sastavni dio bilo je i snimanje minski sumnjivih površina, a trenutačno se njihovi podaci koriste za hitne intervencije sprečavanja širenja poplavnih područja i njihovu sanaciju.

Drugi interesantan posao projekt je uspostave nacionalne baze podataka geoinformacijskog sustava (GIS) Venecije i regije Veneto, a koji se upotrebljava za digitalni prikaz i analizu geografskih objekata i događaja koji se nad njima odvijaju. Naručitelji su grad Venecija i regija Veneto, a u tijeku je završna isporuka podataka.

U idućem razdoblju čeka ih još par unosnih poslova. Geofoto ima dva nova potpisana i pokrenuta projekta u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, čija je ukupna vrijednost 60 milijuna kuna.

- Odrađuje se digitalno fotogrametrijsko snimanje za područje grada Al Madinah Al Munawwarah te smo angažirani i za izradu digitalnog ortofota za područje pokrajine Al Qassim. Osim toga u ovoj godini nastavljamo uspostavu Vojno geoinformacijskog sustava VoGIS za hrvatsko Ministarstvo obrane i oružane snage, koji će biti sukladan zahtjevima i standardima NATO-a, u vrijednosti od 19 milijuna kuna - ističe Biljecki.

06. svibanj 2024 06:56