Poslovna scena
StoryEditor

Bit će mnogo lakše strategiju utvrditi nego provesti

02. Travanj 2015.

Strategija jedinstvenoga digitalnog tržišta među iščekivanijim je dokumentima Europske komisije, ali do konačnog prijedloga morat će se pričekati još koji mjesec.

Da čekanje na konkretne prijedloge za jedan od najvažnijih i najvećih projekata Europske unije bude lakše, iz Komisije su prošli tjedan objavili rezultate prvog sastanka povjerenika na tu temu na kojem su iscrtani obrisi strategije čija bi premijera trebala biti u svibnju. S obzirom na to da birokrati u Bruxellesu žive za nabrajanja po točkama, locirana su tri glavna područja na koja će se Komisija fokusirati, a riječ je o boljem pristupu internetskim uslugama (autorska prava, blokiranje pristupa temeljeno na zemlji porijekla i usklađivanje pravila za e-trgovinu), oblikovanje uvjeta (infrastruktura, spektar, kontrola ilegalnog sadržaja te problematika privatnosti) i općenito stvaranje digitalne ekonomije i društva (nove tehnologije u industriji, uvođenje tehnoloških standarda, razvoj računalstva u oblaku te razvoj potrebnih vještina za korištenje digitalnim uslugama).

U najnižem razredu

Što se tiče digitaliziranosti prema članicama, Hrvatska ne stoji posebno dobro, što se može i očekivati, na 24. smo od 28 mjesta. Ukupno gledano, iza su samo Italija, Grčka, Bugarska i Rumunjska, premda je prema tri načelna razreda u koja su svrstane članice Hrvatska u najnižem (niske performanse), zajedno sa Slovenijom, Latvijom, Mađarskom, Slovačkom, Ciprom i Poljskom, uz prije navedene četiri zemlje. Za nekakvu utjehu, u najvišem su razredu tek četiri zemlje: Danska, Švedska, Nizozemska i Finska, dakako. Prema kriterijima, najbolje stojimo u pogledu digitalnih vještina, slijede dostupnost i integriranost digitalne tehnologije, potom digitaliziranost javnih usluga, a najslabija je kategorija aktivnost na internetu (kupnja, gledanje videozapisa, slušanje glazbe itd.).

Moguće prepreke

Iz udruge gospodarskih komora Eurochambres pozdravili su predstavljenu listu, ističući još jednom svoje glavne primjedbe trenutačnom stanju stvari i želju za smanjivanjem barijera poduzećima, ne samo olakšavanjem situacije za krajnje potrošače. Neke od stvari koje ih najviše muče uključuju pravila o etiketiranju, jezične prepreke, regulativu koja se tiče sigurnosti proizvoda, razlike u platnim sustavima i porezima, pravila u području zaštite potrošača i troškove dostave.

- Ova je objava važan korak naprijed. Europski trgovci trebaju pravila koja im omogućuju prekograničnu trgovinu temeljeno na zakonima njihove matične zemlje (home option), primjenjiva na sva područja prekogranične trgovine, uključujući etiketiranje i sigurnost proizvoda - izjavio je glavni direktor Christian Verschueren.

Iz popisa svih povjerenika koji su sudjelovali u izradi toga načelnog dokumenta očito je koliko se važnosti pridaje cijelom projektu kvalitetnijeg ujedinjavanja EU u pogledu digitalnih potencijala, ali posao je velik i konačni rezultat vjerojatno će biti daleko od idealnog. Tržište je snažno fragmentirano u gotovo svakom od navedenih područja, interesi nacionalnih davatelja usluga veliki i različiti ovisno o problematici i potrebni su prilično duboki zahvati kako bi se postigla zadovoljavajuća razina usklađenosti u svim članicama.

20. travanj 2024 10:50