Poslovna scena
StoryEditor

Bitka za Pevec: Dicentra s 11 posto dionica upravlja tvrtkom i taji podatke dioničarima

12. Siječanj 2017.

Taman kad su svi pomislili da je Pevec čista i uspješno završena priča o feniksu koji se izdigao iz stečaja u rastuću profitabilnu tvrtku (ili možda baš zato), zahuktao se pravi dioničarski rat. Na Danu investitora aktualna je uprava pokušavala uvjeriti dioničare u svoje dobre namjere, većinu vremena prozivajući bivšu upravu za nepravilnosti u poslovanju. Zrak je bio nabijen netrpeljivošću i nepovjerenjem između Uprave i dioničara koji nisu okupljeni oko Dicentre. Brojni zaštitari i zabrana fotografiranja prezentacije samo su pojačali taj dojam. Kao da se želi poslati poruka da je stanje u tvrtki lošije od onog kakvim se čini.

U novijoj povijesti Peveca mnogo je apsurda, a najviše bode u oči činjenica da je tvrtkom u ‘blitzkriegu‘ ovladao jedan dioničar, u tom trenutku vrlo malen, koji se danas, kada je drugi najveći dioničar, ponaša kao da je jedini. Naime, Dicentra, distributerska tvrtka iz Osijeka, dogurala je do 11,4 posto dionica (na osnovnom računu), odmah nakon najvećega pojedinačnog dioničara Maloprodajnih ulaganja (17,54 posto dionica), tvrtke na koju je vlasnik Samoborke Želimir Kodrić prebacio dionice Peveca. Nadalje, Dicentrin suvlasnik Jurica Lovrinčević predsjednik je i jedini član Uprave, a prethodno su u NO ušla tri člana kojima vjeruje Lovrinčević. Ispada da je on danas personifikacija Peveca kao što je nekad bio Zdravko Pevec, s tim da je sada riječ o dioničkom društvu s oko dvije tisuće dioničara (brojčano, ali ne i prema vrijednosti udjela, najviše je ratnih vojnih invalida, njih oko 1200, kojima je CERP dosad dodijelio dionice). Tim društvom upravlja se vrlo netransparentno. Dioničari ne mogu znati kakvi su rezultati poslovanja jer se izvješća više ne objavljuju na korporativnoj web- stranici, a, što je još važnije, Uprava izbjegava provesti odluku dioničara. Naime, Lovrinčević se odlučio oglušiti na odluku glavne skupštine iz lipnja da se dionica uvrsti na Službeno tržište Zagrebačke burze, što podrazumijeva redovito kvartalno izvještavanje, objavu stjecanja dionica te objavljivanje javne ponude za preuzimanje, nakon prelaska praga od 25 posto, prema cijeni ne manjoj od najviše cijene prema kojoj se stjecalo dionice u razdoblju od godinu dana prije nastanka obveze za preuzimanje.

>>>Totalni rat: Udruga dioničara ‘Pevec’ demantira objavu udruge koja ‘zlorabi njen naziv’

Jedini odgovor koji Lovrinčević daje na pitanje o izlasku na uređeno tržište je to da kompanija ‘nije spremna‘ premda je prospekt spreman od rujna, a bivša uprava najavila da će se uvrštenje dogoditi u zadnjem kvartalu ove godine. Indikativno je pak da Dicentra cijelo vrijeme kupuje dionice Peveca, što na burzi (dionicom Peveca se trenutačno trguje na neuređenom tržištu, MTP), što izvan nje po nepoznatim cijenama. Dakle, njegova tvrtka kupuje dionice, a drugim dioničarima ne želi prikazati sve relevantne podatke već kao jedini član Uprave ima povlaštene informacije o poslovanju. Pritom Lovrinčević odbacuje svaku sumnju u sukob interesa ističući da on nema veze s Dicentrom, Pevecovim dioničarem i dobavljačem, jer više nije na upravljačkoj funkciji već je ‘samo‘ suvlasnik.

- Jurica Lovrinčević je u izravnom sukobu interesa. Kao direktor Peveca, trebao bi povećavati vrijednost tvrtke i njezinih dionica. Kao vlasnik Dicentre, Pevecovog dobavljača, u interesu su mu što bolji uvjeti i veće cijene kod proizvoda koje Pevec kupuje. Kao vlasnik Dicentre, koja neprestano preuzima dionice Peveca, u interesu mu je što jeftinija cijena dionice Peveca - kaže mali dioničar Hrvoje Marković. Dioničari na Danu investitora nisu dobili rezultate poslovanja u obliku bilance i računa dobiti i gubitaka nego su na inzistiranje od menadžmenta uspjeli izvući podatak o 978 milijuna kuna prihoda u prvih devet mjeseci. Za ostalo moraju vjerovati Upravi.

Odustajanje od Merkura

No zbog nedavnih zbivanja, promjene NO-a, Uprave i menadžmenta te netransparentnosti u odnosu prema dioničarima i investitorima aktivirali su se neki dioničari. Iako pojedinačno najveći dioničar, Samoborka je dosad, nakon što nije uspjela ponuda za kupnju dionica koju je dala u travnju i nakon što na glavnoj skupštini u lipnju nije prošao prijedlog članova NO-a, prilično pasivno gledala što se zbiva u Pevecu, ali onda je prije nekoliko dana neočekivano izašla s prijedlogom za sazivanje izvanredne glavne skupštine, što je i potaknulo aktualni medijski rat između Lovrinčevića i Kodrića. Kodrićeva Maloprodajna ulaganja sada od Uprave traže sazivanje glavne skupštine s dnevnim redom: uvrštenje dionica na Službeno tržište, ovaj put s rokom do 15. veljače 2017., isplata dividende iz zadržane dobiti u iznosu od 35,2 milijuna kuna (27 kuna po dionici bruto), povećanje temeljnoga kapitala za 40 milijuna kuna izdavanjem novih dionica, odgovrajuće izmjene Stauta te imenovanje sedmog člana NO-a, za kojeg predlažu Milana Jurišu. Naime, trenutačno najveći pojedinačni dioničar nema svog predstavnika u NO-u. Ostaje vidjeti hoće li i kada Lovrinčević kao predsjednik Uprave sazvati glavnu skupštinu, a ako to ne učini u razumnom roku (smatra se da bi u ovom slučaju to bilo 15 dana) Maloprodajna ulaganja sazvat će skupštinu sudskim putem. Lovrinčević tvrdi da bi isplata dividende bacila Pevec na koljena te da Kodrić to traži jer je Samoborka u financijskim problemima, a Kodrić smatra da ‘isplata 35 milijuna kuna dividende u situaciji ovogodišnje očekivane dobiti od 70 milijuna kuna i ukupnog viška likvidnosti tvrtke od oko 120 milijuna kuna kojom Pevec trenutno raspolaže ni na koji način neće utjecati na poslovanje tvrtke‘. Demantira i financijske probleme dodajući da Samoborka nije imatelj dionica Peveca koje su prebačene na Maloprodajna ulaganja, čime je odvojio vlasnički interes od komercijalnoga koji Samoborka ima kao dobavljač Peveca.

- Prijedlog o isplati dividende ide u smjeru zaštite interesa dioničara od najava loših poslovnih poteza Uprave - kaže Kodrić. Lošim potezima smatra izbjegavanje izlaska na uređeno tržište, neobjavljivanje financijskih izvještaja, najavu znatnih rezervacija za sporove iz prijašnjih razdoblja bez uporišta u valjanoj dokumentaciji, ponovni ulazak u nekretninski biznis kupnjom zemljišta i gradnjom centara unatoč postojanju povoljnijih adekvatnih trgovačkih prostora na tržištu, olako odustajanje od preuzimanja Merkura itd.

- Odustajanje od procesa preuzimanja Merkura smatramo iznimno štetnim za dugoročni potencijal i razvoj Peveca. Preuzimanjem Merkura Pevec bi došao do više od tri milijarde kuna prihoda i postao tržišni lider i u Sloveniji te bi napravio ogroman iskorak u Srbiji. Uprava nije ponudila nijedan adekvatan razlog za donošenje odluke o odustajanju od Merkura i time je na sebe preuzela odgovornost za moguću štetu  - smatra Kodrić. Ranije je izjavio da je EBRD odustao od praćenja te transakcije zbog zbivanja u Pevecu. S druge strane, u Upravi Peveca kažu da se prodaja Merkura u stečaju provodi vrlo netransparentno i da nemaju pristup relevantnoj dokumentaciji zbog čega su zasad odustali od preuzimanja. Također, Lovrinčević ističe da u strategiji razvoja Peveca koju su donijeli bivša uprava i NO na čelu s Kodrićem stoji da bi 30 posto prodajnih centara trebalo biti u vlasništvu Peveca. Sada je to manji dio od 20 centara, ostali su u najmu, a upravo je na Danu investitora objavljena kupnja centra u Bjelovaru od Erste banke za pet milijuna kuna. Na istom mjestu sagradit će se novi objekt vrijedan 20 milijuna kuna.

Utjecaj vrlo malih dioničara

Za razliku od dosad uspavane Samoborke, aktivni su dioničari okupljeni u Udruzi malih dioničara Peveca, koju vodi Marković. Početak njegova aktivizma seže od travnja kada je Samoborka objavila ponudu za kupnju dionica i kada on traži donošenje odluke o uvrštenju na uređeno tržište kako bi svi dioničari bili ravnopravni u odnosu na Samoborku. Marković je zaslužan što je CERP, tada drugi najveći dioničar s 11,2 posto dionica, uvrstio prijedlog za uvrštenje dionica na uređeno tržište na glavnoj skupštini u lipnju. Od rujna, otkako je Lovrinčević ušao u Upravu, Udruga upozorava na netransparentnost i sukob interesa, a prije Maloprodajnih ulaganja pokrenuli su i inicijativu za sazivanje skupštine. Sada im u prilog zasigurno ide činjenica da je najveći pojedinačni dioničar preuzeo tu ulogu na sebe. Slažu se sa svim predloženim točkama dnevnog reda, osim što su suzdržani u vezi s povećanjem temeljnoga kapitala. Njihov je cilj, kaže Marković, izbor profesionalne uprave bez sukoba interesa te traže očitovanje NO-a o opravdanosti izbora Lovrinčevića za člana pa predsjednika Uprave. Iako su na skupštini zastupljeni tek s 0,5 posto glasova, pokazali su da i vrlo mali dioničari mogu utjecati na promjene. Žrtva dioničarskog sukoba ispao je bivši stečajni upravitelj, a potom predsjednik Uprave Peveca Darko Šket. Tvrtku je spasio u stečajnom postupku uvjerivši vjerovnike da se odreknu 85 posto potraživanja, a potom iz godine u godinu bilježio sve bolje rezultate poslovanja završivši 2015. s prihodom od 1,1 milijardu kuna i 24 milijuna kuna dobiti. Tvrtka je likvidna, obveze se podmiruju, a u prvih šest mjeseci 2016. nastavio se rast prihoda i dobiti. Šket je nakon Dicentrinog preuzimanja vlasti u Pevecu prvo sporazumno otišao s mjesta predsjednika Uprave i postao savjetnik da bi nakon Kodrićevog medijskog istupa i sazivanja izvanredne skupštine dobio izvanredni otkaz. Lovrinčevićevo objašnjenje je da je Šket radio na štetu Društva. Na Danu investitora kao potkrijepa te teze navedeni su avansna isplata 2,9 milijuna kuna Panproduktu iz Križevaca, od kojeg je do danas zaprimljeno pola plaćene robe, te potencijalna šteta od 23 milijuna kuna u sporu s Hypo bankom u vezi s nekretninom u Slavonskom Brodu. Šket je bio nedostupan za komentar o navedenim optužbama, ali ni sadašnja uprava zasad nije podigla tužbu ili kaznenu prijavu za navodnu štetu.

Sudski sporovi?

Inače, u Pevecu uporno ističu opasnost od neriješenih sudskih sporova, zbog čega navodno ne mogu ni garantirati točnost podataka o poslovanju premda tome služi neovisni revizor. Tako je Renata Duka, nova šefica pravnih poslova i bivša zamjenica ministra pravosuđa, istaknula kako je utvrđeno više sudskih sporova čije glavnice prelaze iznos od 150 milijuna kuna. No od tog iznosa 80 milijuna kuna otpada na spor sa Zdravkom Pevecom, koji je već nepravomoćno presuđen u korist društva. Osim Duke, Lovrinčević je u Pevec doveo još nekoliko Osječana. Za direktora strateškog razvoja postavljen je Krešimir Bubalo, bivši HDSBB-ov gradonačelnik Osijeka, a za direktora Korporativne sigurnosti Tomislav Bilandžić. Kako je nakon Šketa iz Uprave otišla i Lidija Kljajić,  Lovrinčević je najavio da će Upravu uskoro proširiti novim članom. Neslužbeno se može čuti da je riječ o Juri Radošu, bivšem direktoru nabave u Konzumu. Prema dostupnim podacima, Bubalo je povezan s predsjednikom Nadzornog odbora Željkom Mandićem, koji je bio donator HDSBB-a i član Uprave Vodovod-Osijeka za vrijeme dok je Bubalo bio gradonačelnika Osijeka. Uz Mandića, u NO-u Peveca su Mladen Mikolčević (umirovljeni general) te Markica Raič, obojica Dicentrini ljudi. Preostali članovi su Slaven Marinčić, vlasnik i direktor Omega Panela, Denis Predovan je predstavnik radnika, a fondovski menadžer Marko Varga je nakon ostavke Matka Bolanče ostao u NO-u.

Igre prijestolja

Osim povezanosti s politikom, moguće je uspostaviti i vezu s PPD-om. Član NO-a Markica Raič povezan je preko svoje tvrtke Prvi ruž – nekretnine s Mariom Mrveljem, jednim od vlasnika Energije Naturalis, odnosno PPD-a. Osim toga, Leo Prelec, bivši izvršni direktor PPD-a i zamjenik ministra gospodarstva, na glavnoj skupštini Peveca u lipnju, ključnoj za kasniji razvoj događaja, zastupao je CERP i glasovao za protuprijedlog NO-a. Jedino što je sada sigurno u priči o Pevecu jest nastavak trzavica među dioničarima. Kodrić kaže da planira ostati jedan od najvećih pojedinačnih dioničara, no trenutačno ne kupuje dionice, Dicentra ne kaže ništa, ali svakodnevno kupuje dionice. Za male dioničare najvažnije je pak da se dionica izlista na uređenom tržištu i Uprava prisili na veću transparentnost. No dok traju igre prijestolja najprije bi mogao nastradati sâm Pevec.

25. travanj 2024 00:27