Poslovna scena
StoryEditor

Bjelovar – Zagreb: Gradi se željeznička pruga za 114 putnika

06. Siječanj 2016.

U HŽ Infrastrukturi jako su zadovoljni što je napokon počela gradnja nove pruge, koja će povezati Sv. Ivan Žabno u Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradec u Zagrebačkoj županiji.

Činjenica da je to prva nova pruga koja se gradi nakon 50 godina svakako bi nas trebala ohrabriti, ali postavlja se pitanje hoćemo li za desetak godina konstatirati da je ta pruga nerentabilna i da bi jednog dana pored nje ponovo mogla niknuti šikara, upravo onakva kakvu ovih dana krče vrijedni radnici tvrtke Jet-Set.A samo četiri dana prije početka radova iz HŽ-a je došla svojevrsna ‘čestitka‘ − ukinuto je 12 od 16 izravnih vlakova koji su vozili između Bjelovara i Zagreba. Razlog: nerentabilnost. A utjeha bi trebala biti da će ti vlakovi biti vraćeni kad se sagradi tih 12,2 kilometra pruge.

Nije isključeno, kako misli donedavni saborski zastupnik ORaH-a Mladen Novak, da je riječ o političkoj odluci Kukuriku koalicije. Doduše, iz HŽ Infrastrukture napominju da se o tom projektu razmišlja još od 2003. Kažu da je tada krenulo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i prikupljanja ostale papirologije, ali da nije bilo sredstava da se krene u taj projekat. Zato se realizacija projekta odužila, a kada je Hrvatska ušla u EU, mogla je iskoristiti sredstva iz spomenutih fondova i, kako kaže jedan sugovornik koji je htio ostati anoniman, upravo je zbog tolikog proteka vremena (12 godina) to bio najbolje pripremljen projekt i ‘bilo bi šteta da se to nije iskoristilo‘.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

16. travanj 2024 11:44