Poslovna scena
StoryEditor

Blank_Startup 2015 traži društveno odgovorne startupove

17. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Socijalno poduzetništvo, odnosno društveno odgovorno poduzetništvo, u Hrvatskoj još nije uzelo punog maha kao u ostatku Europske unije i SAD-u, makar postoje udruge, tvrtke i pojedinci koji su spremni stvarati profit uz stvaranje bolje klime u hrvatskom društvu

Upravo zato je i pokrenut Blank_Startup 2015, natječaj koji startup projektima socijalnog poduzetništva pruža šansu za mentorstvo od strane stručnjaka iz tri osnovne grane poduzetništva. Ove godine mentori su: Kristina Ercegović, osnivačica Zaokret-a i Business Cafe-a, Morena Šimatić, Business Developement Manager u Bellabeat-u i Josipa Račić, Product Manager u Degordianu. Prijaviti se možete na www.startup.com.hr. Blank_Startup 2015 organizira filmska i video udruga Blank_filmski inkubator.

Izbor mentorica bazirali smo na njihovoj stručnosti u nekom od područja važnih za početak poduzetničke karijere. Kristina Ercegović mentorirati će pobjednike natječaja u polju poduzetništva, zbog svojeg velikog iskustva s osnivanjem i vođenjem uspješnih tvrtki. Morena Šimatić bit će mentor iz polja vođenja startupa, Bellabeat u kojem je jedna od troje vodećih ljudi promaknuo se u najveći hrvatski startup koji upravo luči veliki uspjeh u SAD-u. Josipa Račić će kao Product Manager u Degordianu, jednoj od najvećih hrvatskih tvrtki za digitalni marketing, mentorirati projekte kako se što efikasnije istaknuti na tržištu preplavljenom  proizvodima.

Prvi Blank_Startup uspješno je održan 2013. godine te smo 2015. godine odlučili ponovno ga organizirati zbog sve veće potrebe za društveno odgovornim i socijalno osjetljivim projektima. Potpora mentora od velike je pomoći ljudima koji imaju ideju za startup projekt, ali nisu sigurni kako se kretati kroz hrvatske i europske poduzetničke vode, na što paziti i koje zamke izbjegavati, te kako prilagoditi poduzetničke principe sa društveno odgovornim poslovnim modelom.

No, što je zapravo socijalno poduzetništvo i zašto je važno za Hrvatsku?

Socijalno poduzetništvo je društveno odgovorno poduzetništvo s etičkim integritetom i ciljem maksimiziranja društvene vrijednosti, a ne isključivo profita. U praksi to znači da se poduzetnički principi vođenja tvrtke primjenjuju u svrhu stvaranja socioekonomskih struktura, veza organizacija i mjera koje rezultiraju održivim društvenim koristima, a ostvareni profit se koristi za njihovo održavanje.Zbog velikog broja nezaposlenih, sve većeg izljeva mozgova, teške gospodarske situacije smatramo kako je Hrvatskoj potreban novi način razmišljanja o poduzetništvu i mogućnostima stvaranja dobiti. Socijalnim poduzetništvom ne dobija samo poduzetnik nego i cijelo društvo te shodno tomu želimo promicati društveno odgovorne projekte.Prijave za Blank_Startup 2015 natječaj traju od 16.3.2015. do 16.4.2015., te će se tri najbolja projekta birati od strane komisije u kojoj su tri mentorice i dvoje organizacijskih članova. Projekti se boduju prema izvedivosti, društvenoj korisnosti i mogućnosti samoodrživosti, a projekt s najviše bodova dobit će, uz mentorstvo, i promotivni video u produkciji filmske i video udruge Blank_filmskog inkubatora. Prijave su otvorene na stranici www.startup.com.hr.

Sve informacije možete naći na www.startup.com.hr, kontaktirati nas na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Blank_Startup 2015 možete naći i na facebooku.

19. travanj 2024 07:32