Poslovna scena
StoryEditor

Bonusi bankara neće se više moći isplatiti odmah i u gotovini?

28. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska se obvezala uskladiti svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije.

Prema tome, dužna je uskladiti važeći Zakon o kreditnim institucijama s direktivama i njihovim izmjenama, poručuju iz HNB-a u pozivu na javnu raspravu koja će trajati do 14. siječnja.

Glavna posljedica usklađivanja s Direktivom 2010/76/EU odnosi se na uvođenje obveze kreditnih institucija da donesu politiku primitaka koja je u skladu s odgovarajućim i učinkovitim upravljanjem rizicima. Podzakonskim aktom naknadno će se definirati zahtjevi koje će kreditne institucije – razmjerno svojoj veličini, unutarnjoj organizaciji te vrsti, opsegu i složenosti poslova – morati ispuniti u vezi s primicima radnika. 

Osnovna je namjera spomenute politike primitaka, napominju iz HNB-a, povezati primitke radnika s  preuzimanjem rizika i upravljanjem rizicima, poslovnom strategijom, ciljevima, vrijednostima i dugoročnim interesima kreditne institucije, odnosno onemogućiti da primici potiču preuzimanje rizika koje prelazi prihvatljivu razinu. Ta se namjera provodi razlikovanjem fiksnih primitaka (poput plaće) od varijabilnih primitaka (poput  bonusa), dovođenjem tih dviju vrsta primitaka u primjereni odnos te identificiranjem radnika koji imaju materijalno značajan utjecaj na profil rizičnosti kreditne institucije. 

Za te radnike vrijedit će posebna pravila u vezi s varijabilnim primicima: značajan dio varijabilnih primitaka morat će se odgoditi i značajan će se dio morati isplatiti u obliku financijskih instrumenata (drugim riječima, bonusi uprave i drugih važnih radnika neće se više moći u cijelosti isplatiti odmah u gotovini). Također, u slučaju nastupanja financijskih poteškoća varijabilni će se primici, prema prijedlogu, morati smanjiti.

24. travanj 2024 07:22