Poslovna scena
StoryEditor

Bosch ne može biti zadovoljan zaradom od preko milijardu eura

25. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Stagnacija globalne ekonomije usporila je rast Grupe Bosch. Prema preliminarnim rezultatima promet globalnog dobavljača tehnologije i usluga porastao je 1,6 posto u 2012. na 52,3 milijarde eura.

Usporen rast prometa, kao i izglednih milijardu eura troškova usklađenja vrijednosti i gubitaka u zahtjevnom poslovanju na polju fotonaponske tehnologije, imalo je značajan učinak na zaradu. Prema preliminarnim rezultatima zarada prije kamata i poreza (EBIT) iznosi otprilike 2 posto prometa. 

-Unatoč blago povećanom prometu i pozitivnom slobodnom novčanom toku, ne možemo biti zadovoljni razvojem situacije u poslovnoj godini 2012.- rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora. Stoga u 2013. treba dati prednost povećanju zarade, a da se pritom ne zanemari ulaganje u buduća poslovna područja.

Poslovna aktivnost oslabila u skoro svim odjelimaUsporavanje globalne ekonomije utjecalo je na sva poslovna područja Grupe Bosch. U poslovnom području Automobilske tehnologije većina odjela imala je pozitivan razvoj. Poslovanje na području sustava za izravno ubrizgavanje benzina bilo je naročito uspješno, porastavši 50 posto. S druge strane, odjel dizelskih sustava zabilježio je znatan pad prometa. Naročito negativan utjecaj imalo je slabo europsko tržište i slabo poslovanje u segmentu gospodarskih vozila u Kini.Poslovno područje Industrijska tehnologija osjetilo je negativne utjecaje pada potražnje na području strojarstva i dodatnog pada cijena fotonaponske tehnologije od 40 posto. Nasuprot tome bilježi se rast na području strojeva za pakiranje za farmaceutsku i prehrambenu industriju, koje toliko ne podliježu cikličkim promjenama. U poslovnom području Potrošačke robe i građevinskih tehnologija, teška gospodarska situacija u južnoj Europi naročito je pogodila Odjel toplinske tehnike i Odjel kućanskih aparata.

Razlike u razvoju svjetskih regijaGledano po regijama, prema preliminarnim rezultatima primjetan je negativan razvoj u Europi, gdje je promet 2 posto manji nego prošle godine. Razvoj poslovanja u Sjevernoj Americi bio je ohrabrujući, s rastom od 17 posto. No, u Južnoj Americi promet je 16 posto manji u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Regija Azija-Pacifik bilježi skroman rast od 5 posto.

Povećanje broja radnika povezano je s trendovima u prometuU 2012. godini povećanje broja radnika ograničeno je i povezano s trendovima u prometu. Od 1. siječnja 2013. broj zaposlenika u Grupi Bosch diljem svijeta porastao je tek za nešto više od 1 posto na 306.000. Broj radnika u Njemačkoj ostao je praktički nepromijenjen – otprilike 119.000.

Očekuje se skroman rast u 2013.Prema trenutačnim procjenama, Bosch u 2013. očekuje rast BDP-a od 2,8 posto na globalnoj razini. Međutim, u obzir uzima i značajne rizike, posebice europsku dužničku krizu, koji nisu dio ove prognoze. Na temelju tih očekivanja, Grupa Bosch predviđa da rast prometa u 2013. neće biti značajan, ali će biti veći u usporedbi s prošlom godinom.

Sveobuhvatne mjere za povećanje zaradeU svrhu kratkoročnog povećanja zarade, Bosch je poduzeo sveobuhvatne mjere kako bi smanjio fiksne troškove i omogućio njihovu jednostavniju prilagodbu na kolebanja u poslovnom okruženju. Za stavke poput kapitalnih izdataka, akvizicija i ulaganja postavljena su stroga ograničenja maksimalnih iznosa. S obzirom da se u dijelu europskog tržišta najvažnijem za Bosch u narednim godinama u najboljem slučaju očekuje slab rast, preispitat će se korporativne strukture u Europi. Bosch prije svega želi biti u stanju reagirati što fleksibilnije ako potražnja makar nakratko oslabi. Stoga je u prosincu 2012. s radničkim vijećem potpisan sporazum o prevladavanju cikličkih kriza. Taj je ugovor osnova za fleksibilnu i postepenu amortizaciju pada u prometu do 20 posto, a da se pritom ne moraju koristiti zakonske regulacije za smanjenje broja radnih sati. Što se tiče strateškog restrukturiranja u poslovanju fotonaponskim tehnologijama, trenutno se razmatraju sva moguća rješenja da bi se izabralo ono najrazumnije.

Potvrda strateškog pristupaImajući u vidu globalne megatrendove Bosch vjeruje da je njihov položaj u osnovi dobar, jer su aktivni na područjima energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prirodnih resursa te sigurnosti i udobnosti. Prošle godine na tržište je plasirano mnogo novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, kao što su npr. portal za vozače Drivelog, sustav nadziranja stanja strojeva te online sigurnosna rješenja. Godine 2012. Bosch je imao uspjeha s različitim proizvodima: od navigacijskog sustava na glasovne naredbe do električnog bicikla, prvog bežičnog odvijača s integriranim mjenjačem nastavaka te izravnog ubrizgavanja benzina. S izdacima za istraživanje i razvoj koji premašuju 8 posto prometa, Bosch je već nekoliko godina među vodećim svjetskim tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem. Više od 45 posto izdataka za istraživanje i razvoj te preko 40 posto prometa odnosi se na tehnologiju i proizvode koji čuvaju okoliš i prirodne resurse. 

-Nema sumnje da je Bosch donio ispravnu odluku da bude aktivan na polju učinkovite pretvorbe fosilnih goriva u segmentima mobilnosti, zgradarstva i industrije, pogotovo kad se u obzir uzmu globalni problemi s ugljikovim dioksidom te prognoze o globalnom zatopljenju-rekao je Denner. Bosch istovremeno sve više širi svoju prisutnost u Aziji. Primjerice, prošle godine ušao je na kinesko tržište električnih skutera putem zajedničkog ulaganja s lokalnim dobavljačem. Bosch pridaje posebnu pažnju proizvodima skrojenima za tržišta na kojima nastupaju. S tim ciljem tvrtka će izvesti više projektantskih radova u Kini, Indiji i Vijetnamu.

Umrežavanje i povezanost za inovativnu snagu i fascinantna rješenjaU sve dinamičnijem poslovnom okruženju, Bosch će u budućnosti još pozornije pratiti tržište kako bi rano prepoznao nove razvojne trendove i mogao brzo reagirati. „Inovativna i fascinantna rješenja moguća su samo kroz bolje poznavanje zahtjeva naših kupaca“, rekao je Denner. U tu svrhu Bosch također mijenja svoju organizacijsku strukturu. Početkom siječnja 2013. oformio je svoje četvrto poslovno područje, Energetiku i građevinsku tehniku. U to područje spadaju aktivnosti sektora Sigurnosnih sustava, Toplinske tehnike i Solarne energije, kao i podružnica Bosch Energija i Rješenja za zgradarstvo, uspostavljenih 2011. godine. Bliskija međusektorska suradnja i umrežavanje omogućit će razvoj dodatnog poslovnog potencijala. To je ujedno i cilj nedavno uspostavljenog poslovnog odjela User Experience (Korisničko iskustvo). Sastoji se od tima inženjera, informatičkih znanstvenika, psihologa, inženjera korisničkih sučelja, specijalista za prototipe te industrijskih projektanata koji sektorima pomaže pri osmišljavanju proizvoda koji će biti više orijentirani na korisnika.

Vodstvo i suradnja za veću agilnostDa bi se povećala agilnost i odlučnost potrebno je preispitati vodstvo i suradnju. Kako bi postigao taj cilj, Bosch želi što više uključiti svoje radnike, pitati ih za mišljenje i potaknuti ih na sudjelovanje u inicijativama za promjenu. Bosch svojim radnicima želi ponuditi privlačne radne uvjete i mogućnosti za razvoj karijere, tako da svojim vještinama i stručnošću mogu doprinijeti poboljšanju inovativne snage i konkurentnosti kompanije. Karijere u rukovodstvu, specijaliziranim područjima i upravljanju projektima nude mnoge mogućnosti za prelazak na nove pozicije i osobni razvoj. Za budućnost se planira da više virtualnih timova koji vode projekt izvršava zadatke i djeluje s visokom razinom inicijative i kreativne slobode. S tim na umu, Bosch intenzivira svoje aktivnosti na polju internih društvenih medija s pomoću postojećeg intraneta, u projektu pod nazivom Enterprise 2.0. Oko 5000 radnika već neko vrijeme koristi alate društvenih medija za sudjelovanje u 26 pilot-projekata čiji je cilj pokretanje inicijative za promjenu.

26. travanj 2024 15:33