Poslovna scena
StoryEditor

Brazilci ‘zagrizli‘ za suradnju s hrvatskim brodogradilištima?

02. Srpanj 2013.

Brazilsko tržište traži partnere koji će im realizirati planirane projekte koje imaju i u brodogradnji i u ‘off-shoreu‘, u izgradnji platformi, a hrvatska brodogradilišta moraju se pokazati kao konkurentna, kazao je u utorak hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je o suradnji u brodogradnji u Zagrebu razgovarao brazilskim ministrom vanjskih poslova.

-Vlasnici privatiziranih brodogradilišta moraju se pokazati kao konkurentni i dobri, s novim tehnologijama i tada su im vrata brazilskog tržišta otvorena - rekao je Vrdoljak. 

-Tu je i uloga vlade. Oni se moraju dokazati kao konkurentni, a na nama je da im gospodarskom diplomacijom, ovakvim kontaktima, omogućimo da se uopće dođu u priliku ponuditi" na tržištu, rekao je Vrdoljak.

Šef brazilske diplomacije Antonio de Aguiar Patriota uočio je kako Hrvatska ‘ima snažan potencijal u brodogradilištima, informacijskoj tehnologiji, farmaceutskoj industriji, te naravno, u turizmu i proizvodnji hrane‘.

-Registrirao sam naglasak na unapređenju poslovne klime za ulagače i pozvao vladine dužnosnike da posjete Brazil- rekao je i izrazio nadu u unapređenje dijaloga dviju vlada kako bi "naše dvije zemlje mogle uspostaviti partnerstvo i ojačati oba naša gospodarstva".

Kao ministar vanjskih poslova koji se u utorak već sastao s hrvatskom kolegicom Vesom Pusić, a popodne će se sastati i s predsjednikom Ivom Josipovićem, rekao je da ‘zasad samo promatra situaciju‘. U rujnu će u Hrvatsku doći misija brazilskih sindikata koji su uključeni u brodogradnju, tada će biti više stručnih razgovora i istraživanja mogućnosti, najavio je. 

-Već postoje kontakti, pa i u brodogradnji, ali moja je uloga ovdje vidjeti kako dvije vlade mogu razviti projekte i strategije-.

Direktor Brodotrogira Mateo Tramontana poslije je novinarima brazilske tzv. deep sea investicije kao goleme. 

-Hrvatska je u odnosu na Brazil kap u moru. Nitko na kugli zemaljskoj ne investira u ‘deep sea‘ kao što to čini Brazil, njihova državna kompanija Petrobras, riječ je o milijardama. Spas za cjelokupnu hrvatsku brodogradnju bio bi kad bismo u cijelome tom oceanu mi dobili nekoliko kapi - rekao je.

-Mi u tome možemo participirati i nadamo se da i hoćemo- rekao je Tramontana, ‘ali mi svi zajedno nismo dovoljno veliki da njima možemo biti pravi partner‘ dodao je.

Partiota se ranije u utorak sastao s potpredsjednicom vlade i svojom kolegicom u vanjskopolitičkom resoru Vesnom Pusić. Hrvatska kao članica Europske unije ulazi sada u jedno specijalno trgovinsko i gospodarsko partnerstvo s Brazilom, zemljom s jednim od najvećih gospodarstava svijeta, izjavila je šefica hrvatske diplomacije nakon sastanka. Prema njezinim riječima, potencijal za razvoj gospodarskih, ali i političkih, kulturnih i znanstvenih odnosa između dvije zemlje je ‘ogroman‘.

Brazil je, kako je potvrdio patriota, zainteresiran za hrvatska brodogradilišta i želi širiti svoju trgovinu, s naglaskom na poljoprivredne proizvode i energetiku. Ništa manje važna je, dodao je ministar, suradnja na znanstvenom i tehnološkom planu.

Patriota je prvi ministar vanjskih poslova Brazila koji je ikada posjetio Hrvatsku i prvi strani šef diplomacije koji posjećuje RH kao članicu Unije.

19. travanj 2024 13:36