Poslovna scena
StoryEditor

Britance zanimaju veliki infrastrukturni projekti u Hrvatskoj

14. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Drugi dan prošlotjednog posjeta Hrvatskoj gradonačelnika londonskoga financijskog središta Cityja objavljene su dvije važne vijesti.

Prva je bila odluka bonitetne agencije Fitch o zadržavanju ocjene kreditnog rejtinga Hrvatske na ‘BBB-’ i poboljšanju prognoze na stabilnu, a druga ona o padu Hrvatske u Izvješću o globalnoj konkurentnosti sa 76. na 81. mjesto. Hrvatska vlada s pravom je bila zadovoljna prvom od njih s obzirom na to da ona može samo pomoći nastojanjima u privlačenju ulaganja. Međutim, ne smijemo zanemariti poruku sadržanu u vijesti o konkurentnosti.Tijekom mnogih sastanaka u Zagrebu i Rijeci gradonačelnik Cityja naglasio je ministrima, poslovnim ljudima i poduzetnicima s kojima se susreo da je članstvo u Europskoj uniji golema prilika za hrvatsko gospodarstvo i ulazak na jedinstveno tržište s više od 500 milijuna ljudi, ali da Hrvatska mora zapeti ako želi iskoristiti njegove prednosti zbog snažne konkurencije. Također je naglasio da nema mnogo vremena jer je do datuma pristupanja ostalo manje od godinu dana i Hrvatska mora pokazati spremnost u prihvaćanju izazova jedinstvenog tržišta i članstva u EU.

Poruke gradonačelnika Cityja Gradonačelnik Cityja otišao je iz Hrvatske impresioniran odlučnošću hrvatske vlade da prihvati te izazove. Zadivilo ga je koliko su svojeg vremena ministri i ostali glavni dužnosnici posvetili njegovu posjetu. Odlazak je završio komentarom da mu je u dosadašnjemu jednogodišnjemu gradonačelničkome mandatu to bio najbolji posjet jer se susreo s ministrima i ostalim važnim poslovnim i političkim ljudima. To je doista dobar znak buduće suradnje!Jedna od poruka gradonačelnika Cityja bila je da je Ujedinjeno Kraljevstvo, osobito City of London, spremno pomoći Hrvatskoj u ispunjavanju ciljeva. Upravo će vještine potrebne za provedbu nedavnih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Londonu sigurno pomoći Hrvatskoj u ostvarivanju strateških infrastrukturnih projekata o kojima je toliko čuo za svog posjeta. Izrada i upravljanje projektom te namijenjenim financijskim sredstvima ključne su vještine u temelju uspješnosti Olimpijskih igara. Upravo će one trebati u provedbi projekata poput ‘Zagreba na Savi’, ‘Luke Rijeka’ i osuvremenjenja željezničke mreže kako bi se oni iz osnovne ideje i nacrta pretvorili u konkretne programe na korist hrvatskoga gospodarstva. To ćemo područje zasigurno pozorno pratiti.

Veliki projekti nisu dovoljni Takvi veliki projekti potiču rast koji će Hrvatsku pretvoriti u gospodarski uspješnu državu u EU. Međutim, veliki projekti sami po sebi nisu dovoljni. Tijekom posjeta Hrvatskoj gradonačelnika Cityja nekoliko je sugovornika obavijestilo o teškoćama u važnom sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Poticanje i podupiranje poduzetništvu ključni su čimbenici u svakoj tržišnoj ekonomiji. Kao dio nastojanja za izlazak iz gospodarske krize britanska vlada maksimalno podupire malo i srednje poduzetništvo, osobito u poticanju izvoza. Jedno od područja hrvatskoga gospodarstva koja su osobito zadivila gradonačelnika Cityja svojom kreativnošću i poduzetništvom jest IT sektor. Toliko ga je impresioniralo da je obećao predstaviti britanskim ulagačima skupinu hrvatskih IT poduzetnika tijekom njihova posjeta tehnološkom centru Tech City u Londonu u listopadu u sklopu programa za čiju je organizaciju zaslužno britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

IT nije jedino perspektivno područje hrvatskoga gospodarstva, to je i turizam. I to ne samo zbog ovogodišnjega 25-postotnog povećanja broja britanskih turista u Hrvatskoj. Uvjeren sam da hrvatski turizam može ostvarivati još veće prihode. I u turizmu Velika Britanija može mnogo ponuditi, od razvoja strategije preko procesa do tvrtki koje su spremne ulagati u pojedinačne projekte. Od britanskih ulagača koji su već aktivni na tom području dobio sam informaciju o spremnosti za daljnja ulaganja sve dok birokratski procesi budu jasni i brzi. Nažalost, u prošlosti to nije uvijek bio slučaj, zbog čega je Hrvatska sigurno izgubila neke od mogućih ulagača.Tako se vraćam na početnu tvrdnju o konkurentnosti. Hrvatski je potencijal velik, ali država se mora učinkovitije promicati. Ujedinjeno Kraljevstvo rado će surađivati s Hrvatskom na tom području. To želimo ne samo radi razvoja novih poslova i veza na tržištu na kojem do sada nismo bili dovoljno prisutni nego i stoga što želimo pomoći Hrvatskoj da postane uspješna članica EU za korist svojih građana i Unije.

20. travanj 2024 10:52