Aktualno Poslovna scena

Britanska vlada odobrila ponudu 21st Century Foxa za Sky unatoč većoj ponudi Comcasta

Sky
Foto: Eva Rinaldi/Flickr
Lider/Hina

Britanska vlada odobrila je u četvrtak predloženu ponudu 21st Century Foxa, u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha, za preuzimanje tv kuće Sky, prenosi Guardian.

>>>21st Century Fox povećao ponudu za Sky u natjecanju s Comcastom

Za Sky se ponudama nadmeću Fox i američka kablovska tv kuća Comcast, podsjeća britanski BBC.

Comcastova ponuda već je dobila zeleno svjetlo, a britanski ministar kulture Jeremy Wright kazao je da Fox može ostati u igri pod uvjetom da proda informativni ogranak Sky News.

Zelenim svjetlom britanske vlade i Foxovoj ponudi uklonjena je posljednja prepreka za ravnopravno nadmetanje dviju kompanija za tu europsku tv kuću, primjećuje Reuters.

“Sada je na dioničarima Skya da odluče hoće li prihvatiti ponudu Foxa”, rekao je ministar Wright.

>>>Disney kupuje Fox za 71,3 milijarde dolara

Fox od 2016. godine pokušava dobiti odobrenje britanskih regulatora za kupnju 61-postotnog udjela u Skyju koji još nije u njegovu vlasništvu.

Političari i regulatori strahovali su da bi time Rupert Murdoch stekao previše utjecaja na medije u Velikoj Britaniji. Strahovalo se također za dugoročnu financijsku održivost Sky Newsa i za uredničke slobode u tom informativnom ogranku.

Američka kablovska tv kuća Comcast povisila je u četvrtak gotovinsku ponudu za europsku tv grupu Sky na 26 milijardi funti (34 milijarde dolara), nastavljajući time natjecanje s 21st Century Foxom (21CF) za kontrolu nad grupom sa sjedištem u Londonu.

Dan ranije 21st Century Fox povećao je vrijednost svoje ponude za Sky na 24,5 milijardi funti, nadmašivši tadašnjih Comcastovih 22 milijarde funti.

>>>Bob Iger: Je li Disneyjevo preuzimanje Foxa objava rata Netflixu?

Medijski divovi, uključujući i Disney, utrkuju se za preuzimanje Skyja koji u Europi ima 20 milijuna pretplatnika a primamljiv je i zbog prijenosa nogometnih utakmica engleske Premier Lige.

Komentari