03. lipanj 2012.

Brodogradilišta najveći dobitaši, a željeznice gubitaši

lider.media
lider.media

Tvrtka koja je prošle godine iskazala najveću dobit u iznosu dd vrtoglavih 2,63 milijarde kuna je riječka Brodograđevna industrija 3. maj. Senzaciju upotpunjava splitsko brodogradilište na petom mjestu dobitaša sa iznosom od 1,57 milijardi kuna.

Naravno da se brodogradilišta lani nisu odjednom iz ružnih pačeta pretvorila u labudove. Radi se o izvlaštenju imovine prema odluci Vlade od veljače 2010. godine. kojom se brodogradilištima nadoknađuje vrijednost imovine pretvorene u pomorsko dobro. Ostale tvrtke koje nisu `čudom` postale profitabilne su: Ina sa 2,57 milijardi, a slijede HT, Zaba, PBZ, Erste banka, Adris, Vipnet, HEP...

Dok su brodogradilišta računovodstvenom akrobacijom prošlu godinu završila s profitom, zajednički gubitak dviju željezara – sisačke i splitske – popeo se na 1,49 milijardi kuna. Te dvije tvrtke predvode tužnu top listu najvećih gubitaša u prošloj godini. Slijede tri tvrtke u vlasništvu države/Zagreba – Zagrebački holding, Autocesta Rijeka – Zagreb i HEP – toplinarstvo. Listu deset najvećih gubitaša zatvaraju Hypo-leasing Kroatien, Dalekovod, Tele2, Dioki i Končareva Kermas ulaganja.

Prve službene rezultate poslovanja, rang- listu tvrtki prema prihodu – ukupno i po sektorima, te detaljne podatke o tvrtkama možete pronaći u publikaciji `1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu u 2011.` koja izlazi uz poslovni tjednik Lider u srijedu 6. lipnja. Uz komentare uglednih ekonomskih analitičara provjerite najveće uspone i padove u prošloj godini te nove članove kluba 1000. Zajedničko izdanje Fine i Lidera bit će predstavljeno u ponedjeljak, 4. lipnja u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti na 2. konferenciji o e-poslovanju i 4. dodjeli Zlatne bilance.