Poslovna scena
StoryEditor

Brodotrogir kupuje pokretnu imovinu Brodogradilišta Kraljevica

25. Listopad 2013.

Najbolju ponudu za kupnju pokretne imovine Brodogradilišta Kraljevica d.d. u stečaju od 17 milijuna kuna dao je Brodotrogir koji će, uplati li tu sumu, postati vlasnik dva doka i 20-ak dizalica te plovnih objekata, pristupnog mosta i ostale pokretne imovine kraljevičkog škvera i preseliti ih u trogirsko brodogradilište.

Stečajna upraviteljica Marija Ružić potvrdila je da je najpovoljniju ponudu dao Brodotrogir kazavši da su danas otvorene ponude još dviju tvrtki. Dalmont, koji je jedan od četiri potkoncesionara dijela brodogradilišta, ponudio je 16 milijuna kuna, a Metis 15 milijuna kuna.

Na upit, iz Brodotrogira su odgovorili da su im pokretnine koje kupuju potrebne za osnovnu djelatnost - gradnju brodova i remont.

Dio pokretnina, kao što su korisni strojevi, uređaji, oprema, dizalice i plivajući dokovi, dodat će u tehnološki proces brodogradilišta, a dio će zamijeniti postojeće, objasnili su napominjujući da je primjerice plivajući dok iz kraljevičkog brodograilišta 50 godina mlađi od onog u Brodotrogiru.

Iz Brodotrogira još navode da je to brodogradilište od travnja ove godine, kada je privatizirano, u fazi restrukturiranja koje se mora provesti u pet godina te da je sastavni dio programa i tehnološka obnova, tj. nabavka strojeva uređaja, dizalica i dr.

Brodogradilište Kraljevica d.d. u stečaju prodaje pokretnine brodogradilišta kao stečajnog dužnika i pokretnine na kojima država ima izlučno pravo u cjelini.

Početna cijena bila je 14,9 milijuna kuna za ukupno dva doka i 20-ak dizalica te plovne objekte, pristupni most i splav za bojanje, strojeve i opremu po radionicama, radne strojeve i vozila, namještaj i pogonska dizala.

Stečaj Brodogradilišta Kraljevica otvoren je na riječkom Trgovačkom sudu u kolovozu 2012., kada su ukupne obveze brodogradilišta bile oko 1,3 milijarde kuna, dok je ukupna imovina procjenjena na oko 100 milijuna kuna.

To brodogradilište državi duguje ukupno oko 1,2 milijarde kuna, preostali dio potražuju razni dobavljači, a sva potraživanja radnika isplaćena su prije otvaranja stečaja.

19. travanj 2024 05:02