Poslovna scena
StoryEditor

Bruto dobit Croatia osiguranja povećana 5,2 posto

30. Listopad 2013.

Bruto dobit najvećeg hrvatskog osiguravatelja, Croatia osiguranja u prvih je devet mjeseci ove godine iznosila 106,7 milijuna kuna, što je 5,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Croatia osiguranje je u tom razdoblju ostvarilo ukupnu zaračunatu premiju od 2,11 milijardi kuna, što je 3,3 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine, podatci su iz financijskog izvješća Croatia osiguranja, koje je krajem rujna zauzimalo 32 posto udjela na hrvatskom tržištu osiguranja.

Iz tog osiguravajućeg društva navode kako je u prvih devet mjeseci zaračunata premija neživotnih osiguranja smanjena za 3,8 posto, dok je u životnim osiguranjima povećana za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupni prihodi Croatia osiguranja u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 1,96 milijardi kuna, što je 4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Vrijednost ukupnih ulaganja na kraju trećeg kvartala iznosila je 5,67 milijardi kuna, što je za 154,8 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna je imovina društva pak povećana 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 8,3 milijarde kuna.

Croatia osiguranje je do rujna ove godine provelo restrukturiranje poslovanja na svim ključnim razinama s ciljem modernizacije poslovanja, smanjenja neproduktivnih troškova i uvođenja efikasnijeg odvijanja poslovnih procesa, navode iz te tvrtke te dodaju da je rezultat toga smanjenje broja podružnica na području Hrvatske s 23 na 17.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika Uprave Croatia osiguranja Krešimira Starčevića kako su poslovni rezultati u skladu s godišnjim planom i gospodarskim kretanjima u zemlji i na tržištu osiguranja.

Hrvatski osiguravatelji su treće tromjesečje, sada već pete krizne godine za redom, završili s neznatnim premijskim plusom od jedan posto. Vjerujemo da bi to mogla biti naznaka oporavka tržišta osiguranja, no do kraja godine ne očekujemo značajniji rast premije, izjavio je Starčević.

Grupa Croatia osiguranje, koju čini 13 društava kćeri, ostvarila je krajem rujna neto dobit od 66,4 milijuna kuna.

Zaračunata bruto premija na razini Grupe iznosi ukupno 2,5 milijardi kuna, od toga zaračunata bruto premija neživotnih osiguranja iznosi 2,21 milijardu kuna, što je pad od 1,7 posto, dok zaračunata bruto premija životnog osiguranja iznosi 288,2 milijuna kuna i bilježi povećanje od 2,7 posto.

Ukupna imovina Grupe na kraju rujna iznosila je 9,57 milijardi kuna i rasla je za 1,7 posto u odnosu na kraj prošle godine.

25. travanj 2024 06:26