Poslovna scena
StoryEditor

FOTO: Čačić: Bivše JNA baze najbolja su šansa za razvoj obale

19. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić otvorio je u četvrtak u Zagrebu REXPO - 1. međunarodni sajam investicijskih projekata i komercijalnih nekretnina za Jadransku regiju.

Kako je izgledao prvi dan sajma pogledajte ovdje. Nakon otvorenja nastavljeni su stručni paneli, a predstavljen je i projekt nove zagrebačke zračne luke.- Ovo je pravo vrijeme za ovakve sajmove, a proteklih 6 godina to je bilo uzaludno trošenje zraka. Hrvatska ima sedam posto ukupne mediteranske obale i najdublje ulazi u Europu. Sada je pravo vrijeme za investicije, a jedna od rijetkih dobrih stvari socijalizma je očuvanje najboljih lokacija. Danas su bivše JNA baze najbolja šansa za razvoj. To čak i korupcija nije mogla uništiti. Cijena kvadrata zemlje je poskupjela dvostruko i ovo je idealna prilika za razvoj naše obale – rekao je Čačič.

Istaknuo je da će se napokon osnovati Agencija za konkurentnost i investicije, a unutar nje će biti odjel zadužen za kreiranje novih projekata.- Hrvatska napokon postaje stabilna zemlja i ovdje će investicije imati budućnost – poručio je Čačić. Podršku sajmu dao je i veleposlanski Kraljevine Danske Bo Eric Weber koji je istaknuo da će Danska dati punu podršku Hrvatskoj u razvoju i ulasku u Europsku uniju. Nakon otvaranja sajma veliku pozornost izazvala je prezentacija projekta nove zagrebačke zračne luke. U sljedeće tri godine konzorciji ZAIC uložit će oko 324 milijuna eura u izgradnju novog terminala. U prvoj fazi bit će uloženo 236 milijuna eura, a očekuje se da će kada bude gotov kroz njega godišnje proći 5 milijuna putnika.

- Odlučili smo će sve radove, koje mogu, odraditi hrvatske tvrtke. Zato je s nama u konzorciju i Viadukt koji će predvoditi radove. Oni su zaduženi za izgradnju, a sav materijal bit će iz Hrvatske. Uvozit ćemo jedino one dijelove kojih nema u Hrvatskoj. Na ovom poslu bit će zaposleno oko 700 radnika – rekao je Jacques Follain, direktor Aeroports de Paris Managment.Viadukt će izvesti radove vrijedne otprilike 70 milijuna eura, a Joško Mikulić istaknuo je da oni brinu o Zagrebačkoj zračnoj luci i prošle godine su tokom noći zamijenili sletnu pistu što nitko nije primjetio.

Zanimljivo je bilo i na panelu o entertainmentu u turizmu jer se radi o dva velika projekta koja bi uskoro trebala doći u fazu izgradnje. Jedan je pored Osijeka, dok drugi priprema tvrtka Fantasyland gradi u Samoboru. Riječ je o aqua parku u Samoboru na prostoru bivšeg kompleksa Šmidhen. Direktor te tvrtke Artur Gedike najavio je da će cijela investicija od 180 do 200 milijuna eura, biti podijeljena u tri faze od kojih se prva - uređenje kompleksa bazena - može očekivati već ove godine. Španjolac Alfonso Ribarrocha, direktor tvrtke Actionpark, govorio je projektu ulaganja u vodeni park u Osijeku. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak kazao je da ova Vlada podržava takve projekte, i s obzirom da je i sam bio uključen u pripremu feasibility studije za taj park u Osijeku vjeruje u njegovu realizaciju, navodeći da se investicija procjenjuje na oko 55 milijuna kuna.

Ministar turizma Veljko Ostojić rekao je kako je cilj Hrvatske produžiti sezonu s ljetna tri mjeseca na cijelu godinu. Ovo je jedan od načina kako to možemo učiniti.- Kod turizma je bitan doživljaj i zbog toga moramo mijenjati naš način razmišljanja od samih temelja – poručio je Ostojić. Rexpo se nastavlja i sutra s panelima nekoliko panelima o zakonodavnoj regulativi i investicijama, financiranju investicijskih projekata te kako Hrvatsku učiniti privlačnom za investitore.

25. travanj 2024 03:45