Poslovna scena
StoryEditor

Čačić: Rad obitelji Šafran je nemjerljiv za poduzetništvo

07. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Metal Product, zagrebačka tvornica za proizvodnju elektroopreme proslavila je, početkom gradnje nove proizvodne hale, svoju 45 godišnjicu postojanja.

Novi pogon od 4200 kvadratnih metara gradi se uz postojeći pogon u Brezničkom Humu, a osim vlasnika tvrtke Stjepana Šafrana, svečanost su posjetili i ministar poduzetništva Gordan Maras, varaždinski župan Predrag Štromar, član uprave HEP-a Ivan Matasić te predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Vrijednost investicije procjenjuje se na milijun eura.

Nova tvornička hala omogućit će proširenje proizvodnje, jačanje pozicije na inozemnom tržištu ali i stvaranje novih radnih mjesta. Valjda napomenuti da je samo ove godine Metal Product zbog povećanog opsega posla zaposlio 25 radnika, a u trogodišnjem planu planira se otvoriti još deset novih radnih mjesta. Izvozom ostvarenim u ovoj, ali i u prošloj godini, obitelj Šafran približava se željenom cilju od 50 posto izvoza cjelokupne proizvodnje.

Osim gradnje nove hale, u Metal Productu ne kriju oduševljenje niti novim urbanističkim planom općine Breznički Hum kojim je proširena poduzetnička zona, niti stavljanjem u funkciju dvostrukog napajanja visokonaponskog dalekovoda kojeg su omogućile elektre iz Varaždina i Zagreba.

Unatoč svečanom raspoloženju, vlasnik tvrtke Stjepan Šafran kazao je kako mu na prvom mjestu nije zabava.- Na prvom mjestu mi je gradnja novog pogona koja će nam omogućiti daljnji proboj u inozemstvo. Sretan sam i zbog novog urbanističkog plana kojim se naša općina širi i zbog nove električne mreže, koja će nam dugoročno omogućiti nesmetanu proizvodnju - rekao je Šafran. Iako priznaje da je su ga zbog aktualne gospodarske krize mnogi pitali da li je pravo vrijeme za investicije, Šafran objašnjava kako ga je iskustvo poučilo da ni 1967. godina, kada je pokrenuo tvrtku nije bila dobra godina jer se tada na privatno vlasništvo još gledalo s prijezirom. Nisu bile dobre niti devedesete, kaže Šafran, jer je tada najpovoljniji kredit koji je mogao dobiti išao sa kamatom od 17 posto, a uvjet za dobivanje su bila čak 72 jamca.

- Uspjeli smo unatoč svim izazovima, na čemu zahvaljujem svim poslovnim partnerima i obitelji; obiteljski karakter tvrtke veliki je dio našega uspjeha, zaključio je.

Ministar Maras primijetio je kako je Hrvatska danas u mnogočemu atraktivnija za ulaganja nego početkom devedesetih te je izrazio želju da javne tvrtke, županije i općine nastave podupirati poduzetništvo, obzirom da banke još uvijek premalo novca čine dostupnim malim i srednjim poduzetnicima. - Država čini sve kako bi podržala poduzetnike, uloga banaka još je uvijek premala i zato mi je drago da jedinice lokalne samouprave čine sve što mogu u trenucima kada je Hrvatskoj potrebna rekonstrukcija industrije, tvrdi Maras.

Radimir Čačić, u funkciji šefa HNS-a, kratko je kazao kako su poduzetnici ljudi koji preuzimaju odgovornost za sebe, za svoje obitelji i društvo, zbog čega je udar na poduzetnika udar u srž gospodarstva. - Nažalost u hrvatskom gospodarstvu ništa ne ide samo po sebi, pa je u tom smislu rad obitelji Šafran za poduzetništvo nemjerljiv, rekao je dobro raspoloženi Čačić. Što se izgradnje hale i planova tvrtke tiče, direktor Saša Klikovac istaknuo je kako se hala gradi dijelom vlastitog novca, dijelom kreditima HBOR-a, a nada se i poticajnim sredstvima Ministarstva poduzetništva. Kao veliki uspjeh tvrke naveo je i dobivanje specijalnog certifikata tajnosti, koji omogućava sudjelovanje na natječajima NATO Saveza i Europske Unije.

25. travanj 2024 11:04