Poslovna scena
StoryEditor

Carlos Piñerúa: Svjetska banka u Hrvatskoj radi na proračunu, reformama zdravstva, socijale, HAC-a…

25. Svibanj 2016.

Nedugo nakon što je preuzeo dužnost voditelja Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju u kolovozu 2014., izjavio je hrvatskim medijima da ova zemlja ne može još dugo nastaviti putem kojim ide. U razgovoru s Carlosom Piñerúom pokušali smo saznati koliko su se stvari promijenile od te ozbiljne prognoze, odnosno jesu li uopće, kakva su stajališta te institucije prema aktualnim i sasvim sigurno sadržajnim događajima na domaćoj političkoj sceni te koliki je angažman Banke u ovom trenutku.

Odgovor na posljednje pitanje donekle je iznenadio; jedna od najvažnijih financijskih institucija na svijetu možda nije više toliko aktivna s kreditima u Hrvatskoj, no ekspertizom je, ispostavilo se, izrazito uključena u nedavna događanja i rad vlade Tihomira Oreškovića.

• Vjerujem da ste vidjeli reformski paket hrvatske vlade, znamo i da je Europska komisija relativno zadovoljna viđenim. Kako ga vi komentirate?

– Sudjelovali smo u osmišljavanju tih reformi, ali ne u pripremanju, nego u komentiranju i davanju mišljenja. To je ambiciozan program, ali na kraju dana, kao i u svakoj drugoj zemlji i strategiji, sve se svodi na provedbu. Zato nas zanima realizacija i može li zaista Vlada provesti ono što je obećala. Tu smo kao potpora tome, ne kao nadzornici koji utvrđuju je li nešto napravljeno ili nije, već isključivo da pomognemo provedbi reformi.

• Jeste li zadovoljni komunikacijom s novom vladom, pogotovo u pripremanju reformskoga paketa?

– Apsolutno. Ne govorim to olako jer Svjetska banka ima različita iskustva u različitim zemljama, ali ovdje smo jako angažirani i od početka pozvani dati svoje mišljenje o proračunu, strategiji, što nam je itekako drago. Upoznao sam više ministara nego u bilo kojoj zemlji, razgovarao sam s trinaest od dvadeset ministara i tri puta s premijerom o tome što žele učiniti. Kad govorimo o pristupačnosti i dijalogu, ne bih mogao biti zadovoljniji.

• Možete li to usporediti s prošlom vladom, je li bila manje pristupačna ili pristupačnija od ove?

– Imali smo dobar odnos s prošlom vladom, s time da je, jasno, u posljednjih šest mjeseci angažman malo oslabio zbog političke situacije i pripremanja za izbore.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

20. travanj 2024 16:33