Poslovna scena
StoryEditor

Čermak dobio lokacijsku dozvolu za gradnju najjače termoelektrane u državi

08. Siječanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Energetski biznis poduzetnika Ivana Čermaka, vlasnika Crodux plina, razvija se prema planu.

Bar veći dio. Potkraj prošle godine dobio je lokacijsku dozvolu za termoelektranu pokraj Slavonskog Broda, kao što je i planirao, a pola godine otkad je njegova tvrtka Crodux derivati u lipnju 2013. formalno preuzela 63 OMV-ove benzinske postaje u Hrvatskoj završeno je i rebrendiranje te promjena imena bivših OMV-ovih postaja u ime Crodux derivati. Također kao što je planirano.

- Kad je riječ o bojama i oznakama, gotovo je rebrendiranje benzinskih postaja. Sljedeća su faza svjetleće reklame i totemi, koji trebaju biti gotovi do proljeća 2014. - govori Čermak koji je, podsjetimo, osim benzinskih postaja preuzeo OMV-ove skladišne kapacitete na Janafovu terminalu u Omišlju te sve OMV-ove ugovore o opskrbi za navodno stotinjak milijuna eura. I na tome ne namjerava stati. 

- Ove se godine planiraju uvesti nova visokokvalitetna goriva i proširiti lanac benzinskih postaja. Nešto će se kupovati, a nešto graditi - kratko kaže Čermak. Kad je pak riječ o aktivnostima povezanima s termoelektranom snage od 600 megavata, ulaganju vrijednom oko 450 milijuna eura, koju Crodux treba graditi s partnerima, one također teku u skladu s planom. Počeli su pripremni radovi i zemljište na području Lučke uprave Slavonski Brod, na kojem je planirana gradnja, potpuno je pripremljeno za gradnju najjače termoelektrane u državi. Nakon što su dobiveni lokacijska dozvola i ujedinjeni uvjeti za prihvatljivost projekta za okoliš, projekt je dalje usredotočen na razvoj modela nabave plina, financiranje projekta, prodaju električne energije, izbor partnera... Slijedi traženje građevinske dozvole. Ne dogode li se veći zastoji i problemi, termoelektrana, koja ponajprije ovisi o interesu ulagača i partnera, a ne o prikupljenoj dokumentaciji, mogla bi se početi graditi 2014., a 2018. pustiti u rad.

Kad je pak riječ o Diokiju, taj će se dio plana možda realizirati malo teže. Odavno je poznat Čermakov interes za Grupu Dioki, ponajprije za Dioki i Dina-Petrokemiju. Završen je postupak predstečajne nagodbe za Dinu iako njoj i dalje prijeti stečaj, no odbijanjem plana financijskog restrukturiranja i obustavljanjem predstečajne nagodbe proglašen je Diokijev stečaj. Ipak, Čermak, koji se u medijima opisivao kao najaktivniji domaći investicijski ulagač, ne odustaje. I dalje je u igri, u koju se također uključila strana konkurencija - međunarodni konzorcij koji se bavi naftom, plinom i LNG-om. Kako doznajemo iz izvora bliskih Diokiju, sljedeći tjedan konzorcij bi trebao dati obvezujuću ponudu. To znači da bi Čermaku ta tvrtka, unatoč njegovim dugogodišnjim ‘simpatijama’ prema njoj, mogla iskliznuti iz ruku.

28. travanj 2024 11:22