Poslovna scena
StoryEditor

Čermak ima blagoslov AZTN-a za preuzimanje OMV-a

28. Ožujak 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas da je odobrila Croduxovo preuzimanje OMV-a Hrvatska.

Agencija je odobrila koncentraciju poduzetnika Crodux derivati i OMV Hrvatska do koje dolazi Croduxovim preuzimanjem 100 posto udjela u temeljnom kapitalu OMV Hrvatska, priopćeno je iz Agencije.

Temeljem analize strukture tržišta, tržišne snage i udjela sudionika koncentracije na mjerodavnim tržištima, Agencija je ocijenila da nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje jer se njome ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, pojašnjavaju iz Agencije.

Također navode kako je za pretpostaviti da će Crodux derivati i OMV Hrvatska zajedničkim tržišnim udjelom pridonijeti većoj konkurenciji između poduzetnika na mjerodavnim tržištima.

Naime, sudionici koncentracije izravni su takmaci na tržištu skladištenja naftnih derivata, a nakon provedbe koncentracije njihov zajednički tržišni udio na tom tržištu bit će između 5 i 10 posto.

To može doprinijeti smanjenju asimetrije na tržištu, budući najveći tržišni udio na njemu - između 75 i 80 posto - ima Ina, navode iz Agencije.

Crodux je prije provedbe koncentracije bio prisutan i na tržištu trgovine na veliko ukapljenim naftnim plinom s udjelom između 15 i 20 posto, dok je OMV Hrvatska na tržištu trgovine na malo naftnim derivatima imao udjel između 5 i 10 posto prema broju benzinskih postaja odnosno 10 i 15 posto prema volumenu prodaje.

Uz to, Crodux ulazi i na tržišta na kojima je dosada bio prisutan OMV Hrvatska s udjelima između 5 i 10 posto - tržište trgovine na veliko motornim gorivima, dizelskim gorivima, loživim uljima te ostalim naftnim derivatima. Tako će se provedbom koncentracije zajednički udio na ukupnom tržištu trgovine na veliko naftnim derivatima kretati između 10 i 15 posto, navodi se u priopćenju.

Iz Agencije napominju i kako se na javni poziv te institucije poduzetnicima i ostalima da dostave primjedbe i mišljenja na prijavljenu koncentraciju nije zaprimljena niti jedna primjedba, pa je Agencija slijedom pravne i ekonomske analize svih činjenica i okolnosti, ovu koncentraciju dopustila na prvoj razini.

Austrijski OMV je početkom veljače ove godine objavio da svoju podružnicu u Hrvatskoj, tvrtku OMV Hrvatska d.o.o. prodaje tvrtki Crodux derivati d.o.o. (Crodux), članici hrvatske grupacije Crodux Plin, koja je u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Iz OMV-a su tada najavili kako očekuju da će transakcija biti zaključena u prvoj polovini ove godine nakon što je odobre nadležna regulatorna tijela.

OMV u Hrvatskoj ima 62 benzinske postaje, lokalni glavni ured sa 63 zaposlenika, a njen je udio na hrvatskom tržištu oko 13 posto.

OMV je početkom prosinca 2011. objavio da prodaje svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te da će se u potpunosti povući s ta dva tržišta. Podružnica OMV-a u BiH prodana je Naftnoj industriji Srbije (NIS), a ta je transakcija zaključena krajem veljače ove godine.

18. travanj 2024 10:58