Poslovna scena
StoryEditor

Čermak kupio OMV Hrvatska

01. Veljača 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Poduzetnik Ivan Čermak, vlasnik Crodux plina, potpisao je ugovor o kupnji OMV-a u Hrvatskoj, potvrđeno je Lideru.

Detalji oko kupnje, zasad su nepoznati.  Podsjetimo, austrijski naftni gigant krajem 2011. objavio je mijenjanje svoje strategije i pojednostavnjenje portfelja te povlačenje s tržišta Hrvatske na kojem ima 63 pumpe i BiH na kojem je imao 28 pumpi. Namjera je bila završiti prodaju obiju podružnica, čija se vrijednost procjenjivala na 150 milijuna eura, do kraja 2013. No, čini se da se stvari kreću brže od planiranog. 

Krajem prošle godine Naftna industrija Srbije (NIS) je potpisala je ugovor o kupovini 100-postonog vlasništva kompanije OMV BiH, a danas Ivan Čermak koji je očigledno pobijedio u utrci između NIS-a, Ine, slovenskog Petrola, ruskog Zarubežnjefta i Gazproma u kupnji OMV-ovog poslovanja u Hrvatskoj. 

- Tvrtka OMV Hrvatska bit će prodana tvrtki Crodux derivati, članici hrvatske grupacije Crodux Plin -potvrdili su i u OMV-a u priopćenju za medije.Crodux će preuzeti svih 63 zaposlenika i 62 benzinska servisa s kojima dobiva tržišni udio od 13 posto, kao i lokalni glavni ured OMV Hrvatska u Zagrebu. Ovom transakcijom, ističu, OMV Refining and Marketing zaključio je program definiranog smanjenja.Činjenica da se transakcija dogodila vrlo brzo nakon prodaje podružnice u BiH potvrđuje, kako je rekao član Izvršnog odbora OMV-a odgovoran za rafinerije i marketing Manfred Leitner, OMV-ovu sposobnost da izvrši zadanu strategiju. 

 Dvije kompanije dogovorile su da neće objaviti vrijednost transakcije za koju se očekuje da će biti zaključena u prvoj polovini ove godine nakon što je odobre nadležna regulatorna tijela, stoji u priopćenju.

20. travanj 2024 10:48