Poslovna scena
StoryEditor

Čermak preuzima Dioki?

15. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Ivan Čermak, vlasnik Crodux plina namjerava preuzeti zagrebačke pogone Diokija, piše portal Energetika-net.com.

Dioki je zaprimio pismo namjere u kojem Crodux plin, tvrtka u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka izražava svoj interes za uspostavom suradnje s Diokijem na Žitnjaku , vezano za proizvodnju polistirena na toj lokaciji, ali i razvoj novih projekata na istoj proizvodnoj lokaciji. - Crodux Plin je upoznat je s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona Društva, te postoji interes da se u kratkom roku, a odmah po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o suradnji, pokrene proizvodnja kako je predviđeno planom operativnog restrukturiranja Društva - stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Interes za preuzimanje Diokija u telefonskom razgovoru potvrdioje i Čermak . - Naravno da nas zanima Dioki. Pokrenut ćemo proizvodnju polistirena usput, imamo za to stručnjake, pa čak i ljude koji su radili na pokretanju tog pogona, ali to nije naš krajnji cilj. Zanima nas energetika i posao s plinom koji već razvijamo. Ne želim u ovom trenu otvoreno govoriti o svojim planovima jer ih prvo moramo predstaviti vjerovnicima i sve mora proći u predstečajnoj nagodbi, a za to će trebati dva-tri mjeseca - rekao je Čermak.

Ovakav razvoj situacije predstavlja obrat i pozitivan signal za Dioki jer će se time steći uvjeti da se pokrene postupak predstečajne nagodbe s bankama i za tu tvrtku, možda već u ponedjeljak. Isto tako, pismom namjere stvoreni su uvjeti da 310 zaposlenih iz zagrebačkih pogona konačno ode i ostvare prava na burzi rada. Naime, bez održanja tog pogona, Dioki bi vjerojatno završio u stečaju, a u tom slučaju i predstečajna nagodna za Dina Petrokemiju ne bi mogla biti uspješna jer je Dioki vjerovnik Dine. Čermakov interes za Dioki ne datira od jučer, a planovi su mu svojedobno bili vrlo ambiciozni, ali ne i nelogični. Krajem 2011. godine Čermak je imao potporu Zagrebačke banke da dođe na čelo Diokija koji je već bio pred bankrotom, no sa tim se nisu složili neki značajni vjerovnici. Sada bi ipak mogao dobiti ono što već duže vrijeme priželjkuje.

02. svibanj 2024 11:36