Poslovna scena
StoryEditor

Cerovčeve packe Adroviću: Suzdržite se od izjava koje ukazuju na udruživanje banaka

09. Prosinac 2015.

Samo za refinanciranje dospjelih obveza u 2017. trebat će 30 milijardi kuna. Zajedno s deficitom i pokrivanjem tekućih rupa obveze će se vinuti iznad 70 milijardi! Ne bude li nova vlast iduću godinu iskoristila za pripremu i čišćenje proračunskih rashoda – javne će financije krahirati

Novi čelnik hrvatske bankarske udruge Zdenko Adrović iskoristio je ambis ‘bezvlašća’ i nezgodno sročio upozorenje državi kako će banke (u)skratiti financiranje države, možda ga i potpuno obustaviti na neko vrijeme. Izjava nije pogodila tajming. Zbog konverzije švicaraca i nove obračunske matematike prije se činila kao osveta državi nego kao poruka razuma. Naime, banke su izloženost državi s prije kriznih devet posto ukupnih plasmana povećale na trenutačnih 24 posto. Samo su rumunjske banke izloženije  državi od hrvatskih. Poslije je morao relativizirati tu izjavu koja jako smrdi na kartelsko udruživanje.

- Zbog visine deficita i tempa rasta javnoga duga banke će osigurati nastavak urednog financiranja države, no procjenjujem kako više nema prostora da se to financiranje znatno poveća. Međutim, svaka banka ima svoju poslovnu i kreditnu politiku, što znači kako je moguće da neka ostane na dosadašnjoj razini financiranja države, a neka je može i povećati. To nije pitanje ima li novca, već je to pitanje želje za dodatnim rizikom i cijene, odnosno visine kamatne stope koju Vlada plaća na dug. U ovom se trenutku poklapaju interesi kreditora i javni interes da javni dug dalje ubrzano ne raste jer nikome nije u interesu da se sve veći dio državnoga proračuna koristi za otplatu kamata. Država ima važnije rashode, poput onih za obrazovanje ili zdravstvo. Kad bi se vidio jasan signal fiskalne prilagodbe, smanjenja deficita i rasta gospodarske aktivnosti, vjerujem da bi se potražnja za hrvatskim obveznicama povećala, a to bi značilo i niže prinose i troškove kamata – kategoričan je Adrović.

I šef AZTN-a Mladen Cerovac upozorio je na to da bi se HUB i njegovi predstavnici trebali suzdržati od davanja takvih izjava koje bi se na bilo koji način mogle protumačiti kao dogovor cijele industrije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 14:35