Aktualno Poslovna scena Preporučeno

CERP prihvatio jedinu ponudu, OT Logistics kupuje 11,75 posto dionica Luke Rijeka

lukarijeka.hr
Lider/Hina

Država će 11,75 posto dionica Luke Rijeka prodati poljskom OT Logisticsu za 79,2 milijuna kuna, čime će ta poljska kompanija povećati svoj vlasnički udio u Luci Rijeka na 32,56 posto, proizlazi iz odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavljene u ponedjeljak.

>>>Luci Rijeka 34 milijuna eura bespovratnih sredstava za dva projekta

Poljski OT Logistics trenutno drži 20,81 posto dionica Luke Rijeka i drugi je najveći pojedinačni dioničar, a ta je kompanija prošli tjedan potvrdila da je jedina podnijela ponudu za kupnju 11,75 posto dionica Luke Rijeka te da je ponudila 50 kuna po dionici, što je jednu kunu više od minimalne cijene koju je tražio CERP.

>>>Poljski OT Logistics potvrdio da je predao ponudu za 12 posto dionica Luke Rijeka

Formalnu odluku o prihvaćanje ponude poljske kompanije Upravno vijeće CERP-a je donijelo krajem prošlog tjedna, u petak 1. rujna, ali je danas objavljena na internet stranicama CERP-a i putem Zagrebačke burze.

Sama prodaja provest će se 7. rujna kao blok transakcija na Zagrebačkoj burzi, a namira će se, prema odluci CERP-a, izvršiti po modelu “ugovorna preknjižba uz plaćanje”.

Jedina ponuda

Upravno vijeće CERP-a je odluku o pokretanju prodaje državnih dionica u Luci Rijeka donijelo krajem lipnja, a postupak prodaje je započeo 16. kolovoza. Tada je CERP objavio poziv za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 1.584.124 dionica Luke Rijeka, što čini 11,75 posto temeljnog kapitala, a dionice su iz portfelja RH, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, CERP-a te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Do isteka roka, 28. kolovoza u podne, CERP je zaprimio jednu obvezujuću ponudu za kupnju, a krajem prošlog tjedna Upravno vijeće CERP-a je tu ponudu i prihvatilo.

Poljski OT Logistics je u srpnju 2015. godine u javnoj ponudi dionica Luke Rijeka stekao 20,81 posto dionica, a tada je objavio i da je zainteresiran za daljnje ulaganje u Luku Rijeka.

“Povećanje udjela u hrvatskom društvu u skladu je sa strategijom grupe”, naveli su iz OT Logisticsa u prošlotjednom priopćenju.

Komentari