Poslovna scena
StoryEditor

Četiri tvrtke iz Hrvatske u društvu najbrže rastućih u Srednjoj Europi

19. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Na ovogodišnju ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi plasirale su se četiri tvrtke iz Hrvatske, Webteh, Infinum, Five Minutes (Pet minuta) i Mono. Webteh i Infinum su se uspjeli uvrstiti među 10 tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi te su, zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1110%, odnosno 892%, zauzele 6. i 10. poziciju Deloitteove ljestvice.

Vodeću poziciju na Deloitteovom natječaju, koji je na području Srednje Europe proveden 14. godinu za redom, osvojila je rumunjska tvrtka koja se bavi izdavanjem elektroničkih avionskih karata Vola.ro, čiji je prosječan rast prihoda unazad posljednjih pet godina iznosio 5729%. Najveći broj tvrtki na listi dolazi iz Poljske, Mađarske, Rumunjske i Češke, a najzastupljenije su tvrtke koje se bave razvojem softvera i Internet tehnologijama.

“Prosječan petogodišnji rast koji je 50 tvrtki s Deloitteove ljestvice ostvario u 2012. godini iznosio je 671%, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na lanjsku godinu kada je iznosio visokih 1026%, što je i očekivano s obzirom na krizu s kojom se suočava većina zemalja Srednje Europe.“ komentira Martina Aleksić, viša savjetnica u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu.

Osim ljestvice 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u SE, Deloitte je i ove godine objavio pobjednike kategorija Zvijezde u usponu i Velikih 5. Ove je godine prvu poziciju u kategoriji Zvijezde u usponu zauzeo rumunjski Insoft, koji se bavi razvojem softvera, zahvaljujući prosječnom rastu prihoda koji je u protekle tri godine iznosio visokih 2884%. U kategoriji Velikih 5, na prvom se mjestu našla poljska tvrtka Goclever, koja se bavi hardverom. „

- Zanimljivo, nakon Multicoma koji se 2010. godine našao na prvom mjestu ljestvice Zvijezde u usponu, niti jedna tvrtka iz Hrvatske nije se uspjela uvrstiti na tu ljestvicu. Slično, hrvatskih predstavnika nema niti na ljestvici Velikih 5 - naglašava Luka Škacan, viši savjetnik u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Na ovogodišnjoj su se ljestvici našle tvrtke iz osam zemalja SE, a radi se o Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Slovačkoj. Čak 22 tvrtke su se po prvi put našle na ljestvici.

- Tvrtke koje su se našle na ovogodišnjoj ljestvici karakterizira inovativnost, kreativnost i fleksibilnost, što je posebice važno s obzirom da se većina tržišta u Srednjoj Europi, uključujući i Hrvatsku i dalje bori s posljedicama globalne krize – kazao je Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

20. travanj 2024 16:22