Poslovna scena

Četvorica mladića zbog posla zamijenila rodni Ogulin (Brodo)Trogirom

Avatar

Nedavno smo objavili kako je knjiga narudžbi Brodotrogira puna te da zbog povećanog obujma posla zapošljava radnike proizvodnih zanimanja te da to brodogradilište potražuje više stotina radnika. Usto, na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvoren je natječaj za zapošljavanje radnika proizvodnih  deficitarnih zanimanja kao što su brodomonteri, brodoelektričari, brodobravari, brodocjevari, zavarivači i brusači. Vijest su prenijeli svi značajniji mediji u Hrvatskoj, a kako je nezaposlenost (poprilično) velika, odziv tražitelja posla je velik. Tim više što je u oglasu za posao naglašeno kako je poželjno radno iskustvo, ali ako ga potencijalni kandidati i nemaju omogućit će im se osposobljavanje u Ustanovi za obrazovanje odraslih Brodotrogir. Tako je do sada u Brodotrogiru i  karlovačkom Adriadieselu osposobljeno preko  100  ljudi.

No, ovo je priča o četvorici prijatelja koji su nakon završene srednje škole u Ogulinu odlučili (prvi) posao pronaći u Brodotrogiru. Naime, kako javljaju iz Brodotrogira, Josip, Matija, Marko i Dominik u rodnom Ogulinu su završili srednju školu i dobili zvanje  strojobravara. Čim su u školi čuli za mogućnost osposobljavanja u Adridieselu  prijavili su se i već za tri  tjedna su savladali osnove bravarskih vještina. Dolaskom u Brodotrogir omogućen im je rad u struci uz nadzor mentora.

– Svakome tko na vrijeme želi odrasti i osamostaliti se savjetovao bih da napravi isto što i ja. Pružila mi se prilika da nađem posao, i da počnem zarađivati vlastiti kruh odmah nakon srednje škole. Više ne moram od mame  pitati da mi da  neku kunu za izlazak ili da kupim komad odjeće, a za mene je neprocjenjiv osjećaj ne biti joj na teretu. Rad u struci u potpunosti  zadovoljava moja očekivanja, a na život u Dalmaciji ću se još neko vrijeme privikavati, rekao je osamnaestogodišnji Dominik.

Četvorici mladića ovo je prvi susret s brodogradilištem. Nemalo su bili iznenađeni “grdosijom” koja se pred njih stvorila kada su prvi dan došli na svoje radno mjesto.

– Predamnom se otvorio veličanstven prizor, brod ogromnih dimenzija kakvog još nisam imao priliku vidjeti u životu, a sada  na njemu radim. U početku me bilo strah ljestvama se popeti na toliku visinu, ali sad sam se privikao. Nismo još u potpunosti sigurni u svoje vještine, ali  s obzirom na starije kolege koji nas prate i obučavaju nadam se da ćemo brzo savladati osobne strahove i prepustiti se radu u punoj mjeri, poručio je osamnaestogodišnji Josip.

Komentari