Poslovna scena
StoryEditor

Cijeli posao oko preuzimanja Mercatora gotov do kraja lipnja?

13. Lipanj 2014.

Iako nije njegov izravni vlasnik, slovenska vlada ima utjecaj na postupak prodaje Mercatora koncernu Agrokor, pa bi ga mogla i zaustaviti ako bi se pokazalo da su rizici te operacije za državu preveliki, iznio je u razgovoru za Slovensku televiziju Metod Dragonja, ministar gospodarstva u odlazećoj vladi premijerke Alenke Bratušek.

- Namjera vlade nije niti da ubrzava niti da usporava prodaju. O tome odlučuju vlasnici koji svoje udjele prodaju i oni imaju najveću odgovornost, ali će vlada napraviti dodatne provjere o rizicima - rekao je Dragonja, komentirajući odluku vlade da na zahtjev sindikata analizu cijelog posla prepusti svom Holdingu državne imovine (SDH) koji će je o tome izvijestiti na sjednici idući tjedan.

- Kao alternativa prodaji ostaje i to da se postupak zaustavi ako bi se ocijenilo da određeni ključni elementi nisu dovoljno optimalni - izjavio je je Dragonja.

- U svijetu financija uvijek je jasno da se takav proces može zaustaviti ako bi budući financijski rizici bili preveliki ili ako nije adekvatna cijena koju je kupac priznao onima koji svoje udjele prodaju - kazao je Dragonja.

Po njegovim je riječima, prodajni je postupak kompleksan i daleko je odmakao, pa bi ga bilo teško zaustaviti iako postoji i ta alternativa.

Slovenska vlada mora znati jesu li aspekti prodaje na koje upozoravaju sindikati, a to su mogući pad broja zaposlenih u Mercatoru, te potencijalne teškoće njegovih dobavljača, takvi da bi Slovenija ubuduće imala teškoće zbog pritiska kroz povećanje broja nezaposlenih ili u lancu opskrbe prehrambenim proizvodima, ocijenio je Dragonja.

Podsjetivši da slovenska vlada ima utjecaj na prodajni proces preko državnih udjela u bankama i tvrtkama koje su se odlučile prodati svoje udjele Agrokoru, Dragonja je rekao:

- Može se pokazati da svi elementi nisu bili dobro odvagani u vrijeme kad su se donosile odluke (o prodaji), i može doći do novih elemenata. Glavni novi elementi do kojih je došlo u prvom su redu način kako Agrokor prikuplja novac za izvedbu transakcije. To su elementi koji zahtijevaju provjeru - dodao je Dragonja.

Prema aneksu na kupoprodajni ugovor koji su Agrokor i vlasnici 53 posto Mercatorovih dionica potpisali u veljači ove godine, Agrokor cijeli posao oko preuzimanja Mercatora treba završiti do kraja lipnja, a dogovorena cijena za dionicu iznosu 86 eura.

28. travanj 2024 01:36