10. listopad 2015.

Cijena dionice Ferrarija 48 do 52 dolara, a tržišna vrijednost 10 milijardi dolara

Cijena dionice talijanskog proizvođača luksuznih automobila Ferrarija u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) iznosit će između 48 i 52 dolara, pa bi njegova tržišna vrijednost mogla dosegnuti 9,8 milijardi dolara.

Očekuje se velika potražnja za dionicama Ferrarija u inicijalnoj javnoj ponudi, pa bi mogla biti, kažu analitičari, i do 10 puta veća od ponude.

Prema dokumentima, dostavljenim u petak američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), Fiat Chrysler Automobiles (FCA), većinski vlasnik Ferrarija, ponudit će na prodaju 9 posto ili 17,2 milijuna dionica Ferrarija, čime će prikupiti oko 900 milijuna dolara. Prema tim dokumentima, dionice Ferrarija bit će uvrštene na Wall Streetu u drugoj polovici listopada, a početkom 2016. godine tvrtka će se iz FCA izdvojiti u posebnu kompaniju.Predsjednik tvrtke Piero Ferrari, sin osnivača tvrtke Enzo Ferrarija, zadržat će udjel u novoj kompaniji od 10 posto i dobiti jednokratnu isplatu od 280 milijuna eura.

FCA, sedmi po veličini svjetski proizvođač automobila, podijelit će preostalih oko 80 posto dionica Ferrarija postojećim dioničarima FCA. Ferrari, poznat po zaštitnom znaku ‘propetog konjića‘, karakterističnoj crvenoj boji vozila i nizu titula prvaka u utrkama formule 1, preuzet će od Fiata 2,8 milijardi eura dugova, a potom će izdati oko 2,12 milijardi eura obveznica. Uključujući taj dug, ukupna vrijednost Ferrarija iznosila bi oko 12 milijardi dolara.

Premda znamenit, Ferrari je relativno mali igrač na globalnom automobilskom tržištu, s obzirom na njegovu politiku proizvodnje manje vozila nego što je potražnja kako bi zadržao ekskluzivnost.Lani je prodao oko 7.250 vozila i ostvario prihode od 2,8 milijardi eura, 18 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je njegova bruto dobit iznosila 389 milijuna eura.

FCA, vlasnik poznatih automobilskih brandova od Fiata do Jeepa, Alfa Romea i Maseratija, među najzaduženijim je kompanijama u automobilskom sektoru, pa sredstva od javne ponude dionica Ferrarija kani uložiti u svoj plan, prema kojemu bi do 2018. povećao prodaju za 60 posto, na 7 milijuna vozila, i povećao dobit za pet puta.