04. srpanj 2016.

Cijena nafte na svjetskim tržištima porasla nakon dva tjedna pada

Na svjetskim je tržištima cijena nafte prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, jer su se ulagači smirili nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o izlasku iz Europske unije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 4 posto, na 50,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,8 posto, na 48,99 dolara.

Kako su se svjetska financijska tržišta smirila nakon ‘Brexit‘ šoka, tako je i cijena nafte nadoknadila gubitke od prethodna dva tjedna.

"Splasnula su strahovanja ulagača da će ‘Brexit‘ voditi u globalni financijski i ekonomski kaos. Bez sumnje, i idućega će tjedna biti nervoze na tržištima zbog ‘Brexita‘, no vidjet ćemo kako će se dalje razvijati situacija u Europi", kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital.

Veći dio tjedna cijenu ‘crnog zlata‘ podržavala je najava štrajka radnika u naftnoj industriji Norveške uoči novog sporazuma o plaćama, što je prijetilo smanjenjem ponude iz najvećeg proizvođača nafte na Sjevernom moru. No, u subotu je dogovor između sindikata i poslodavaca postignut, čime je izbjegnut štrajk.

No, moguće smanjenje ponude nagovješćuje kriza u Venezueli, gdje proizvođači nafte i rafinerije nastoje zadržati razinu proizvodnje u teškim uvjetima nestanka struje i nestašice opreme.

Nigerijska je proizvodnja, pak, zbog napada militanata pala na najnižu razinu u 30 godina.

S druge strane, kanadska se proizvodnja nafte iz pijeska oporavlja nakon nedavnih velikih požara koji su prouzročili velike zastoje u proizvodnji.

Na rast ponude ukazalo je i Reutersovo istraživanje prema kojemu je OPEC-ova proizvodnja u lipnju porasla na rekordnu razinu.

Na blagi rast ponude ukazuje i izvješće ruskog ministarstva energije, prema kojemu je u Rusiji proizvodnja u lipnju iznosila 10,84 milijuna barela dnevno, dok je mjesec dana prije bila 10,83 milijuna.

Uz to, u petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već četvrti tjedan od posljednjih pet, i to za njih 11, na 341 postrojenje.

Premda to pokazuje da proizvođači procjenjuju da se uz sadašnje razine cijena isplati proizvodnja, broj postrojenja i dalje je znatno manji nego lani u ovo doba, kada ih je bilo 640.

Zbog svega toga, najveći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija poručila je da se globalno tržište kreće prema uravnoteženju i da bi se cijene nafte trebale smiriti nakon dugog razdoblja velikih oscilacija.

Naime, zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina.

No, od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.