Poslovna scena
StoryEditor

Ciljevi u 2013. - bez promjena u poreznoj politici i manje cijene rada

28. Rujan 2012.

Na današnjem, petom susretu, Liderovog Kluba izvoznika, gost je bio ministar financija Slavko Linić. Okupljenim je članovima Kluba u HPB-u, koja je bila domaćin skupa, iznio svoja razmišljanja o gospodarskoj situaciji.

- Vladin program se ne temelji toliko na povećanju izvoza, koliko se bitka vodi za smanjenje uvoza i štednji. No, sama štednja neće dati puno ako nema gospodarskog rasta i smanjenja deficita, kako bismo dobili kreditni rejting koji u Hrvatskoj trenutno nije dobar i zbog kojeg dobivamo nepovoljne kredite. Stoga planiramo konsolidaciju državne i javne potrošnje da bismo u sljedećoj godini imali deficit od 3 posto i približili se boljem rejtingu - rekao je u svom izlaganju ministar financija Slavko Linić na susretu Liderovog Kluba hrvatskih izvoznika koji je jutros okupio eminentna hrvatska izvoznička imena koja su željela saznati više o programu Vlade za iduću godinu.

Linić je rekao da se iduće godine ne mogu očekivati neke značajnije promjene, da su osnovni ciljevi da ne bude promjena u poreznoj politici, da se i dalje smanjuje cijena rada te da se naprave uštede u smanjenju naknada regulatora tržišta. Svaka potrošnja koja nije investicija, dodao je, bit će više opterećena. Oko 400 ljudi radit će na primjeni novog Zakona o financijskom poslovanju koji bi danas trebao biti izglasan u Saboru, a kojim se od 1. listopada svima smanjuju rokovi plaćanja na 60 dana, što bi izvoznicima koji posluju s državnim tvrtkama trebalo biti dodatno olakšanje. - Ako govorimo o jačoj izvoznoj ekspanziji najveći problem je nedostatak financijskih sredstava za praćenje proizvodnje i ulaganja, no kreditna sredstva su preko HPB-a i HBOR-a pojačana, postavili smo dulje rokove otplate, smanjili kamatu, što je najveća mogućnost za povećanje konkurentnosti izvoznika. Osim toga, za rješavanje problema nelikvidnosti angažirali smo ukupno 8 milijardi kuna zajedničkih sredstava od poslovnih banaka, HNB-a i Ministarstva financija. Ukupno 3,2 milijarde kuna je angažirano za financijsku konsolidaciju gospodarskog sektora, a država kroz HBOR preuzima 50 posto financijskog rizika. Vlada je ušla u organizirano rješavanje nelikvidnosti i nesolventnosti svakog poduzetnika, svjesni smo da neplaćeni računi (koji s kamatama iznose 60 milijardi kuna) ugrožavaju konkurentnost svakog izvoza, no do do kraja prvog kvartala iduće godine imamo namjeru rješiti problem svih dugovanja, najavio je Linić.

24. travanj 2024 05:58