Poslovna scena
StoryEditor

Čistilište: Tko će preživjeti Linićev zakon

27. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U novom broju Lidera donosimo sve novosti o rokovima plaćanja i spašavanju od stečaja. Stručnjaci upozoravaju na nedorečenosti i sporne odredbe.

Matilda Bačelić pripremila je temu o Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, čiji će se konačni prijedlog uskoro naći pred saborskim zastupnicima, čija je namjera da stvari ‘raščisti i da na zdravim osnovama krenemo naprijed’. Na to malotko ima ozbiljne prigovore. No način, metode i rokovi puta do tog čistilišta, slažu se stručnjaci i poduzetnici, često su nedorečeni, u praksi teško provedivi i potencijalno opasni. U želji da se stvari urede mogao bi, dakle, nastati pakao za mnoge poduzetnike koji u kratkom roku ne budu mogli zadovoljiti sve što propisuje novi zakon. Pritom ne mora biti riječ o namjerno nepoštenim i/ili lošim poduzetnicima, nego, jednostavno, o onima koji su se ponašali onako kako je hrvatsko tržište dugo funkcioniralo i koji će se teško brzo prilagoditi novom režimu.

S obzirom na izdržljivost krize i to da Hrvatska uspijeva pratiti jedino trend zaglavljenosti u lošoj ekonomiji, promišljanje o nekonvencionalnim ekonomskim potezima ima sve više pobornika. Sve dosad provedene mjere makroekonomske politike uglavnom se svode na odavno poznate metode i već četvrtu godinu ne daju željene rezultate. Većina ih je recentnih i o njihovoj učinkovitosti, kao i sa svime u ekonomiji, postoje oprečna stajališta. Vanja Figenwald za novi je broj pripremio temu o šišanju dugova , a u tekstu ‘Mogu li revizori utvrditi da Hrvatska ne treba platiti cijeli državni dug?‘ doznajte sedam nesvakidašnjih mjera za spas.

Mnogo je nejasnoća u vezi s poslovanjem državnog monopolista Hrvatskih šuma. Naši sugovornici, i to svi do jednog, tvrde da je Uprava na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem nesposobna voditi kompaniju kojoj drastično padaju prihodi i dobit, a istovremeno za ovih osim mjeseci Pavelić i suradnici nisu ništa učinili da se domognu nenaplaćenih sredstava te aktiviraju odobrene kredite, kao i da zaustave rast zaliha. Analizu te kompanije pripremio je Edis Felić.

Kolektiva, prva i najveća internetska stranica za grupnu kupnju u Srednjoj i Istočnoj Europi sa sjedištem u Zagrebu, prešla je još jednu granicu - kupila je njemački Dealgecco. Najveća međunarodna razmjena i B2B-mreža za dnevne ponude s popustima Kolektivi će omogućiti još lakši pronalazak i prodaju dnevnih ponuda u inozemstvu. I to pogotovo u brzorastućemu i sve popularnijemu segmentu putovanja. To je još samo jedan dokaz da se američki san ostvaruje i u Hrvatskoj. Naime, iza Kolektive osnovane 2009. u Zagrebu stoji Amerikanac Jeffrey Treichel, direktor i suvlasnik. Više o njegovim poslovima doznala je Jasmina Trstenjak.

Osim s Marinom Kesner Škreb, s Instituta za javne financije razgovarali smo i s Ivorom Županićem, direktorom Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) koji kaže da se intenzivno radi na donošenju novog paketa energetskih zakona, koji uključuje i Zakon o energiji. Vjeruje da će do listopada biti postignuta optimalna rješenja, koja će zadovoljiti i direktive EK-a i zaštititi hrvatski interes.

Željka Laslavić doznala je koje su posljedice skore zabrane proizvodnje žarulja s užarenom niti, a u novom broju pročitajte i komentar Weekend Media Festivala koji je pripremila Sandra Babić, što je prema mišljenju Liderovih kolumnista obilježilo ovaj tjedan te niz drugih zanimljivih tema.

Uz Lidera ovoga tjedna izlazi i magazin za novo doba Tehnopolis. Ne zaboravite, novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE 

23. travanj 2024 17:49