Poslovna scena
StoryEditor

Crikvenički Jadran izišao iz stečaja, novi direktor Dino Manestar

28. Siječanj 2014.

Stečaj s preustrojem u crikveničkoj turističko-hotelijerskoj tvrtki Jadran je završen, a za direktora tvrtke nakon izlaska iz stečaja izabran je Dino Manestar, doznaje se od stečajne upraviteljice Jadrana Marije Ružić.

Pravomoćno je postalo rješenje Trgovačkog suda u Rijeci o potvrdi stečajnog plana, kao i rješenje o zaključivanju stečaja te je Nadzorni odbor izabrao novog direktora, koji će sutra preuzeti posao, izjavila je Ružić.

Prema stečajnom planu, radnici Jadrana će dio svojih potraživanja od oko 30 milijuna kuna dobiti obročno u novcu, a dio u vlasničkim udjelima u tvrtki. Do sada su im isplaćena 7,3 milijuna kuna, a potražuju ukupno oko 70 milijuna kuna.

Država će sva svoja potraživanja od oko 300 milijuna kuna pretvoriti u vlasničke udjele, a u temeljni kapital unijeti nekretnine koje nisu ušle u pretvorbu Jadrana - autokamp Selce i turističko naselje Kačjak, procijenjene na oko 122 milijuna kuna.

Ostali vjerovnici koji imaju pravo na namirenje će 80 posto tražbina unijeti u vlasnički kapital, a oko 20 posto njihovih potraživanja otpisuje se za pokriće odbitaka iz prethodnih godina.

Vlasnik oko 85 posto udjela u Jadranu bit će država, a ostali dio dionica imat će radnici, dobavljači i Erste banka, koja je kao kreditor i vjerovnik tvrtke pristala postati dioničar.

Jadran će tako imati ukupno nešto manje od 1000 dioničara.

Po riječima Marije Ružić, na izvanrednoj skupštini potvrđena je takva vlasnička struktura i stekli su se uvjeti za upis dioničara, a temeljni kapital Jadrana, nakon pretvaranja dijela tražbina stečajnih vjerovnika u udjele, bit će oko 490 milijuna kuna.

Najveći dio imovine je sačuvan i stvoreni su preduvjeti za novu privatizaciju tvrtke, napominje Ružić.

Jadran, nad kojim je stečaj otvoren polovicom 2010. godine, je tijekom stečaja pozitivno poslovao.

25. travanj 2024 04:49