Poslovna scena
StoryEditor

Croatia Airlines dogovorila s Airbusom gradnju četiri zrakoplova

13. Listopad 2015.

Nakon dvije godina pregovaranja danas je potpisan ugovor između Croatia Airlinesa i Airbusa kojim će hrvatski nacionalni avioprijevoznik pojačati zrakoplovnu flotu s četiri najsuvremenija zrakoplova.

Riječ je o zrakoplovima tipa A320 neo, koji se odlikuje smanjenom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom štetnih plinova, kao i još većim dosegom.

- Izrazito smo zadovoljni postignutim dogovorom s Airbusom koji se idealno uklapa u naše ambiciozne planove, izjavio je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko.

Inače, riječ je o petom dodatku ugovora iz davne 2008. kada je naručeno također četiri zrakoplova Airbus ceo, čija je isporuka bila planirana 2013. godine, no koji je više puta odgađan. Kučko je francuskom Airbusu izrazio zahvalnost što su u dvije godine pregovora imali strpljenja za situaciju u kojoj se nacionalni zrakoplovni operater nalazio.

-- Airbusu je drago što je Croatia Airlines postao najnoviji kupac zrakoplova A320 neo. Tako CA dobiva najsuvremeniji zrakoplov, koji troši 15 posto manje goriva, ima znatno manju emisiju štetnih plinova, te je znantno tiši, a time se i produljuje partnerski odnos dviju kompanija u sljedeće desetljeće, rekao je potpredsjednik Airbusa za srednju i sjevernu Europu Kimon Sotiropoulos.

Financijske obveze

Iako je upitan za cijenu zrakoplova Krešimir Kučko nije precizirao istu jer na katološku cijenu od 106, 2 milijuna dolara po avionu idu "popusti i koncesija".

- Financijske obveze prema Airbusu počinju tek 2017. godine i to je najveća susretljivost Airbusa prema Croatia Airlinesu, rekao je prvi čovjek hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika. CA nadalje do isporuke zrakoplova očekuju simbolične avansne rate, dok će se ostatak cijene platiti po isporuci.

Inače, prva dva zrakoplova i formalno će postati dijelom flote CA 2021., odnosno 2022. Hoće li ta četiri nova zrakoplova biti dodatak ili zamjena postojićim Airbusima, ovisit će o poslovnim rezultatima u idućim godinama.

- Zasad smo zadovoljni poslovanjem, restrukturiranje će biti dovršeno ove godine, a već 2016. krećemo u ekspanziju otvaranjem novih linija i odredišta, zaključio je Kučko.

26. travanj 2024 21:24