Poslovna scena
StoryEditor

Croatia Airlines smanjio gubitak, ostvario rast broja putnika i prodaje

29. Srpanj 2016.

Nacionalni zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines u prvom je polugodištu 2016. smanjio neto gubitak za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 84,6 milijuna kuna, ostvarivši pritom rast broja putnika i prodaje, priopćeno je u petak iz te kompanije.

Croatia Airlines drži ukupno 41 posto udjela u putničkom prometu u domaćim zračnim lukama i prometuje tijekom cijele godine, no zbog izražene sezonalnosti prometa i visoke konkurencije, u ljetnim mjesecima redovito i planirano bilježi knjigovodstveni gubitak u prvom polugodištu. Međutim već tri godine zaredom na kraju poslovne godine ostvaruje ukupan pozitivan rezultat, napominje se u priopćenju.

Operativni su prihodi u prvom polugodištu bili na razini prethodne godine, no uz smanjenje operativnih troškova za dva posto, operativni gubitak uspješno je smanjen na 83,6 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

"Stabilizacija poslovanja, kao ključni segment učinkovito provedenog programa restrukturiranja, ogleda se upravo u smanjenju operativnog gubitka u odnosu na isto razdoblje lani", ističu u toj kompaniji.

Prihodi od održavanja zrakoplova

Kompanija također navodi da je većina operativnih troškova u padu u odnosu na prvo polugodište 2015. godine, a da je najznačajniji porast ostvaren unutar troškova održavanja zrakoplova zbog većih troškova potrošnih dijelova i usluga za druge kompanije uslijed većeg broja radova. Istodobno, to je pridonijelo povećanju prihoda od pružanja usluga održavanja zrakoplova drugim aviokompanijama za 2,5 puta.

Prvo polugodište, ističu u Croatia Airlinesu, obilježio je rast ukupno prevezenih putnika za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 822.260 putnika, te ukupne prodaje za jedan posto, s tim da je osobit pozitivan pomak ostvaren u prodaji na domaćem tržištu koja je porasla pet posto. U prvom polugodištu ostvareno je 12.388 letova, što je rast od jedan posto.

Zrakoplovi Croatia Airlines od 27. ožujka do 29. listopada lete prema ljetnom redu letenja i u tom razdoblju u redovitom međunarodnom prometu povezuje Hrvatsku sa 34 odredišta u 20 europskih država, a u suradnji s partnerima iz udruge Star Alliance i s cijelim svijetom.

Također je od 30. travnja, uspješnim završetkom programa restrukturiranja i prestankom obveze smanjenog tržišnog kapaciteta, povećao ponuđene kapacitete najmom jednog dodatnog zrakoplova u razdoblju od svibnja do listopada  čime je omogućeno širenje mreže odredišta prema Pragu, Milanu, Lisabonu i Sankt Peterburgu. Uslijed toga je Croatia Airlines ove godine zabilježio milijuntog putnika najranije u povijesti tvrtke.

19. travanj 2024 16:56