Poslovna scena

Croatia osiguranje: Čak 70 posto zaposlenika radit će u prodaji

Tin Bašić

Nakon jučerašnje vijesti o ‘kolektivnom zbrinjavanju’ 500 radnika, doznajemo i kako će Croatia osiguranje potpuno reorganizirati način poslovanja. Čak 70 posto zaposlenika te osiguravajuće kuće radit će u prodaji, dok će 30 posto raditi na potpornim pozicijama.

Kako su nam poručili iz CO-a, u okviru procesa reorganizacije poslovanja doći će i optimizacije operativnih funkcija što će rezultirati smanjenjem troškova i povećanjem kontrole poslovanja.

“Istom cilju pridonijet će racionaliziranje i promjena omjera strukture zaposlenih koju trenutno čini 30 posto zaposlenih u prodaji osiguranja i 70 posto zaposlenih na potpornim pozicijama”.

Ako se ti postoci preračunaju u konkretan broj zaposlenika, a matična kuća Croatia osiguranje d.d. ih je na kraju lipnja prema objavljenim financijskim izvještajima imala 2.653, trenutno 1857 zaposlenih radi u potpornim pozicijama, a 796 u prodaji. Reorganizacijom će se taj omjer obrnuti. Na pitanje odnosi li se doista taj broj na matičnu tvrtku ili cijelu grupaciju, iz korporativnih komunikacija sun am odgovorili da su medijima dostavili sve dostupne informacije koje imaju u ovom trenutku, vezane uz proces restrukturiranja Croatia osiguanja.

Dakle, tiče li se taj process isključivo matične kuće, oko 1000 djelatnika CO-a može očekivati promjenu, a već je process krenuo za njih 500.

Naime, Uprava CO-a donijela je u ponedjeljak Odluku o pokretanju postupka kolektivnog zbrinjavanja viška djelatnika.

“Navedenim postupkom obuhvaćeno je 500 djelatnika, od kojih će jedan dio djelatnika preći na nova radna mjesta u prodaji, dok će za ostale djelatnike obuhvaćene programom biti osigurana sredstva za otpremnine u skladu s odredbama kolektivnog ugovora. Otpremnine koje je Croatia osiguranje osigurala za one djelatnike koji će napustiti kompaniju višestruko premašuju iznose otpremnina na hrvatskom tržištu rada”, kažu u toj osiguravajućoj kući.

Ističu kako se osim pogodnosti iz kolektivnog ugovora djelatnicima kroz program kolektivnog zbrinjavanja nude dodatne pogodnosti edukacija pri traženju novog posla, ustupanja polica životnog osiguranja, kao i mogućnost pretvaranja otpremnine u rentno životno osiguranje.

Komentari

Komentirajte