Poslovna scena
StoryEditor

Croatia osiguranje: sigurnost naših osiguranika je neupitna

18. Srpanj 2013.

Croatia osiguranja ne može komentirati odluku Vlade o privatizaciji, istaknuli su danas iz najvećeg hrvatskog osiguravatelja poručujući da je sigurnost njihovih osiguranika neupitna, a da će Uprava učiniti sve da promjena vlasništva ne utječe negativno na poslovanje.

Upitani za komentar odluke Vlade o njihovoj privatizaciji i dokapitalizaciji, iz tog su društva istaknuli kako Croatia osiguranje kao subjekt privatizacijskog procesa ne može komentirati odluku o privatizaciji kao ni odabrani model.

No ističu kako je sigurnost njihovih osiguranika neupitna te da će "Uprava Croatia osiguranja, kao i do sada, učiniti sve da sam proces privatizacije, a u konačnici i promjena vlasništva ne utječu negativno na poslovanje kompanije". Dodaju kako je današnja odluka Vlade bila očekivana jer je cijeli proces započet prije gotovo godinu dana.

Vlada je, naime, odluku o izboru savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja donijela 12. srpnja prošle godine, a u veljači ove godine za savjetnika je odabrana zajednica koju čine KPMG Croatia, KPMG iz Budimpešte, KPMG iz Milana i zagrebačka podružnica Wolf Theissa.

Država je dioničar u Croatia osiguranju s udjelom od 82,48 posto u temeljnom kapitalu, a današnjom odlukom Vlade prodao bi se dio postojećeg vlasničkog udjela države do 50 posto udjela u kapitalu te bi se provela dokapitalizacija kroz novu emisiju dionica. Namjera je Vlade da nakon privatizacije i dokapitalizacije u vlasništvu države ostane najviše 30 posto dionica, odnosno najmanje 25 posto plus jedne dionice kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Croatia osiguranje, koje ove godine obilježava 129. godišnjicu postojanja, najveće je hrvatsko društvo za osiguranje, koje zauzima trećinu tržišta osiguranja u Hrvatskoj, na kojem trenutno posluje 26 osiguravatelja.

Krajem lipnja ove godine tržišni udio Croatia osiguranja, mjeren veličinom zaračunate bruto premije, iznosio je 32,79 posto, a glavnina od 1,6 milijardi kuna ukupne premije, Croatia bilježi u segmentu neživotnih osiguranja, u kojima drži 39,20 postotni udio, s 1,4 milijardi kuna premije.

Osim matičnog društva, Grupu Croatia osiguranje čine i društva za osiguranje u BiH, Makedoniji, Srbiji i Kosovu, kao i povezana društva Croatia Lloyd, Croatia Leasing, Croatia zdravstveno osiguranje, društvo za upravljanje mirovinskim fondom PBZ Croatia osiguranje, Croatia osiguranje mirovinsko društvo, Croatia - Tehnički pregledi, Slavonijatrans - Tehnički pregledi i Herz d.d. Požega.

Grupa Croatia osiguranje je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s neto dobiti od 43,6 milijuna kuna, dok je neto dobit iz 2012. godine iznosila 123,4 milijuna kuna. Interes za sudjelovanje u privatizaciji najvećeg hrvatskog osiguravatelja do sada su iskazali poljsko osiguravajuće društvo PZU, ali i rovinjska Adris grupa te slovenski Triglav.

20. travanj 2024 15:16