Poslovna scena
StoryEditor

Croatia osiguranje štiti nas već 130 godina

28. Rujan 2014.

Najuspješnije i najstarije hrvatsko osiguravajuće društvo Croatia osiguranje d.d. utemeljeno je davne 1884. kao Croatia osiguravajuća zadruga koju su osnovali Gjuro Deželić, Ivan Vončina i August Šenoa uz potporu političkih struktura grada Zagreba.

Tijekom 130 godina poslovanja odoljelo je mnogim ekonomsko-političkim promjenama i ekonomskim krizama te je i danas lider na hrvatskom tržištu. Grupa Croatia osim na hrvatskom tržištu posluje u državama regije: Bosni i Hercegovini, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji, a upravlja sa sedam društava osiguravajuće djelatnosti i pet društava neosiguravajuće djelatnosti.

Potencijali i ambicije

Potkraj 2013., prema odluci Vlade RH, tvrtka je privatizirana i Adris grupa kupuje dio vlasničkog udjela. Tako Croatia osiguranje po- činje potpuno ostvarivati sve svoje potencijale i ambicije, od znatnijeg širenja i jačanja u regiji do stvaranja financijskoga konglomerata koji će klijentima pružiti najsuvremeniju financijsku uslugu. Croatia osiguranje ima 2715 djelatnika i bavi se životnim i neživotnim osiguranjima: nudi životno osiguranje, rentno osiguranje, dodatna osiguranja životnog osiguranja, ostala životna osiguranja, životno i rentno osiguranje vezano za jedinice investicijskih fondova, osiguranje od nezgode, zdravstveno osiguranje, osiguranje cestovnih vozila, osiguranje tračnih vozila, osiguranje zračnih letjelica, osiguranje plovila, osiguranje robe u prijevozu, osiguranje od požara i elementarnih šteta, ostala osiguranja imovine, osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, osiguranje od odgovornosti za upotrebu zračnih letjelica, osiguranje od odgovornosti za upotrebu plovila, ostala osiguranja od od od odgovornosti, osiguranje kredita, osiguranje jamstva, osiguranje raznih financijskih gubitaka, osiguranje troškova pravne zaštite i putno osiguranje.Društvo obavlja i poslove koji su u neposrednoj ili posrednoj vezi s poslovima osiguranja: posredovanje pri prodaji, odnosno prodaji predmeta koji pripadnu društvu na osnovi obavljanja poslova osiguranja, provedba mjera radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti koje ugrožavaju osiguranu imovinu i osobe, procjena stupnja izloženosti riziku osiguranog objekta i procjena šteta, obavljanje drugih intelektualnih i tehničkih usluga u vezi s poslovima osiguranja.

Najviše inovacija

Poslovanje Croatia osiguranja podjednako je usmjereno na jačanje kvalitete proizvoda, učvršćivanje položaja na domaćem tržištu te položaje regionalnog lidera. Rast kvalitete usluge temelji se na razvoju stručnih znanja i usavršavanju poslovnih vještina te ponudi efikasnih usluga i novih rješenja za zadovoljenje potreba osiguranika i potencijalnih klijenata. Društvena odgovornost, profesionalnost, etičnost, organizacijska okolina i razvoj osnovne su organizacijske vrijednosti Croatia osiguranja. Tvrtka posebnu pozornost posvećuje uvođenju novih tehnologija i praćenju trendova u osiguravajućoj industriji. Prvo je društvo na hrvatskom tržištu osiguranja prema broju inovativnih proizvoda prilagođenih širokom spektru rizika. Osuvremenjenje poslovanja imperativ je Croatia osiguranja i jedna je od važnih odrednica strategije razvoj postojećih i novih prodajnih kanala i ulaganje u njih. Jedan od njih jest prodaja internetom, na kojem svi potrošači mogu dobiti pravodobnu, cjelokupnu i pouzdanu informaciju o proizvodima. Na mrežnoj stranici www.crosig.hr zainteresirani mogu produljiti osiguranje od autoodgovornosti i kasko osiguranje, kupiti putno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje imovine (e-Dom) te osiguranje plovila. Originalna je i aplikacija Croatia osiguranja za pametne mobilne uređaje Putni anđeo, inovacija koja otkriva prometnu nezgodu i automatski šalje poziv u pomoć. Na raspolaganju vozačima stoji i pozivni centar koji dežura, zaprima dojave o nesrećama i organizira pomoć unesrećenim vozačima. Liberalizacijom tržišta autoosiguranja u skladu s promjenama na tržištu i konkurentnim okružjem u osiguranju Croatia osiguranje inovativno je i iznimno aktivno na zadovoljstvo klijenata, koji ističu brze i stručne procjene, isplatu štete te uvođenje novih proizvoda. Primjerice, ponuda u autoodgovornosti proširena je proizvodima Kasko tuča, Kasko D kombinacija te Kasko Z kombinacija, a u osiguranju imovine odnedavno proizvodom Osiguranja turističkih apartmana.

Zadovoljstvo osiguranika

Pošten odnos prema osiguranicima, iskustvo u osmišljavanju ponude osiguranja, pravodobna i primjerena isplata štete, rad u službi klijenata samo su dio misije poslovanja koju ističu u Croatia osiguranju. Njegovi stručnjaci za osiguranje ostvaruju najbolji rezultat na tržištu i u svakom trenutku spremni su odgovoriti na sve potrebe osiguranika i tržišta te ponuditi najkvalitetniju osiguravajuću zaštitu.  Croatia osiguranje spremno je dočekalo i ulazak u Europsku uniju: usklađenje sa smjernicom ‘Unisex’, liberalizaciju tržišta autoosiguranja te praćenje napretka smjernice ‘Solvency II’, koja će se službeno početi primjenjivati početkom 2016.  Stabilnost, inovativnost te dugogodišnje iskustvo u upravljanju osiguranjima glavne su tvrtkine odlike, pa je Croatia osiguranje za iznimne poslovne uspjehe tri godine zaredom nagrađeno Zlatnom kunom, prestižnom nagradom Hrvatske gospodarske komore, te Kristalnom kunom, najvišim priznanjem Komore za najuspješniju osiguravajuću kuću. Taj osiguravatelj povijesno je jedan od najvažnijih subjekata hrvatskoga gospodarstva i predvodnik u trendovima i razvoju osiguravajućeg tržišta, ali i promicanju europske kulture osiguranja u Hrvatskoj. Prema istraživanjima tržišta, Croatia osiguranje tvrtka je najveće prepoznatljivosti brenda i pouzdan partner koji kvalitetno i na vrijeme podmiruje svoje obveze. Njegov je temeljni cilj prije svega očuvanje visoke razine zadovoljstva osiguranika, a planira i dalje razvijati osiguravajuće proizvode u svim segmentima, posebno održavajući dosadašnji brz tempo osmišljavanja novih proizvoda.

Poslovanje vrijedno isticanja

1. Croatia osiguranje pokriva najviše rizika u Hrvatskoj i u gotovo svim vrstama osiguranja ima jedinstvenu ponudu proizvoda i usluga.2. Dobitnik je triju Zlatnih kuna i jedne Kristalne kune Hrvatske gospodarske komore za izvrsnost u poslovanju, dobitnik nagrade Zlatna dionica te 2009. dobitnik nagrade za najbolju osiguravajuću tvrtku u Jugoistočnoj Europi.3. Prvi je osiguravatelj u Hrvatskoj koji je osigurao izložbu i prijevoz umjetnina s osiguranim iznosom od čak 670 milijuna eura, i to za izložbu Pabla Picassa, te 60 milijuna eura za izložbu Michelangela Merisija da Caravaggia.4. Vlasnik je prve reklame u Hrvatskoj. Riječ je o ‘Akvarelu’ koji je 1886. napravio Robert Auer, samo dvije godine nakon što su Gjuro Deželić, Ivan Vončina i August Šenoa osnovali Croatia osiguravajuću zadrugu. 5. Croatia osiguranje također je prvi osiguravatelj u Hrvatskoj koji od 2004. ima certifikat ISO za pružanje usluga životnih osiguranja, a od 2007. certifikat ISO za pružanje usluga imovinskih osiguranja.

Uprava:

• Sanel Volarić,predsjednik/Chairman

Članovi Uprave/members of tHe Board

•Andrej Koštomaj,član/Member

•Nikola Mišetić,član/Member

Nadzorni odbor/Supervisory Board

• mr. sc. Ante Vlahović,predsjednik/Chairman

• Mladen Blažević, zamjenik predsjednika/Vice Chairman

• prof. dr. Josip tica,član/Member

• Plinio Cuccurin,član/Member

• Branko Zec,član/Member

• Roberto Škopac,član/Member

• Miroslav Hrašćanec,član/Member

 Financijski rezultati i analize

Croatia osiguranje posluje na hrvatskom i regionalnom tržištu upravljajući sa sedam društava osiguravateljske i pet društava neosiguravateljske djelatnosti. U 2013. uprihodilo je 2,6 milijardi kuna a neto dobit bila je veća 17 milijuna kuna. S Croatia zdravstvenim osiguranjem Croatia osiguranje imalo je 2013. najveći tržišni udio od 30,3 posto. Prvo mjesto drži i u neživotnim osiguranjima s udjelom od 34,7 posto 2013. Jedina je osiguravajuća tvrtka u Hrvatskoj koja je osiguranicima po policama osiguranja života 2013. isplatila 349 milijuna kuna. Čak je četrdeset posto osiguranika Croatia osiguranja 2013. nakon isteka police osiguranja života ugovorilo novu.

Sjedište

Croatia osiguranje d.d.Miramarska cesta 22Zagreb

telefon/phone:+385 1 63 32 000telefaks/fax:+385 1 63 32 020e-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.crosig.hr

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

24. travanj 2024 12:59