22. rujan 2015.

Cromaris otvorio jedno od najvećih europskih mrijestilišta u Ninu vrijedno 130 milijuna kuna

lider.media
lider.media

[gallery columns="5" ids="227055,227056,227057,227058,227059,227060,227061"]

U Ninu je svečano otvoreno mrijestilište Cromarisa. Investicija je vrijedna 130 milijuna kuna, a do sada je Cromaris uložio preko 560 milijuna kuna.

Jedno od najmodernijih mrijestilišta otvorio je Cromaris u Ninu. Investicija je vrijedna 130 milijuna kuna, a omogućit će daljnji rast kompaniji. Prema predviđanjima, zahvaljujući ovoj investiciji očekuje se da će 2018. godine proizvoditi 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe – orada i brancina. Ovo je najveće ovogodišnje ulaganje u ribarstvo u Hrvatskoj, a predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahović istaknuo je važnost ove mrijestilišta za Cromaris i cijeli Adris.

Ovo tehnološko superiorno i jedno od najvećih europskih mrijestilišta potvrda je Adrisove poslovne filozofije izvrsnosti. Ulažemo u svoju zemlju prosječno godišnje pola milijarde kuna a spajamo tradiciju, vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva i tako stvaramo nova radna mjesta – rekao je Vlahović.

Skoro 70 posto proizvodnje se izvozi, a Cromaris raste godišnjom stopom od 40 posto. Očekuju da će 2018. tvornica biti samoodrživa. Cromaris sada zapošljava na ovoj lokaciji 30-ak osoba, a planiraju i daljnja zapošljavanja. Trenutno su među deset najvećih europskih proizvođača orada i brancina. Oduševljenje investicijom pokazao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Ovo je velika stvar za hrvatsku marikulturu i općenito za ribarstvo u Hrvatskoj. Održivost i ulaganja omogućit će nam daljnji rast u ovom sektoru. S ovim projektom spojeni su održivost i visoki ekološki standardi, te poduzetništvo i inovacije – rekao je Jakovina.

Otvaranju su prisustvovali zadarski župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Nina Emil Ćurko. Također bio je prisutan i general Ante Gotovina koji se i sam bavi uzgojem ribe, točnije tuna. Istaknuo je u razgovoru s novinarima da je Cromaris lider u Hrvatskoj, te da se u uzgoju ribe može još puno toga napraviti i da postoji potencijal.