Poslovna scena
StoryEditor

Da Ikeu zanimaju hrvatski dobavljači, s njima bi radila već i prije dolaska

22. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Prošlo je šest mjeseci otkada je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, preuzeo ujedno funkciju čelnog čovjeka Conforame u Milanu, u čijem sastavu posluje Emmezeta. Tim je, kako kaže Školnik, postao prvi zagorski predsjednik uprave u Italiji.

Emmezeta i Conforama prije tri su godine prešle u vlasništo grupe Steinhoff International, a nedavno im se pridružila i Kika. Stavljanje dvaju nekadašnjih konkurenata pod istu vlasničku palicu i dolazak Ikee nagovješćuju preslagivanje u trgovini namještajem.

Nekadašnji konkurenti, Kika i Emmezeta, sada posluju pod istim krovom. Emmezeta ulazi u Kikin prostor na Žitnjaku. Što to znači za hrvatsku trgovinu namještajem i je li takva odluka odgovor na Ikein dolazak?

- Postoje procjene da je hrvatsko tržište namješta ‘teško‘ između 300 i 400 milijuna eura i znamo sa sigurnošću da ono neće rasti jer ne raste ni raspoloživi dohodak po stanovniku. Grupa Steinhoff trenutačno u Hrvatskoj ima dva projekta, a što će se s njima događati u budućnosti, vidjet ćemo, ovisit će o stanju na tržištu. Hrvatsko tržište namještaja je malo, na njega dolazi novi igrač poput Ikee. Sigurno će biti preslagivanja jer su hrvatski maloprodajni kapaciteti preveliki.

Ide li to preslagivanje u smjeru spajanja dvaju igrača, Kike i Emmezete?

- Steinhoff promatra situaciju u Hrvatskoj; svjestan je da ima velike kapacitete s dva prodajna lanca. Kako ćemo te sve kapacitete presložiti, na tome još radimo.

Što vlasnik kaže kad gleda sliku hrvatskog tržišta?

- Vlasnik jedva da zna da postojimo. Kao i svaka velika internacionalna kompanija bavi se prioritetno velikim tržištima. Ali nije Hrvatska jedina koja je u takvoj situaciji. Slično je i u Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji. To su sve mikrotržišta i tako siromašne zemlje da se velike korporacije njima bave rubno, možda tek toliko da mogu reći da posluju u 100 ili 200 zemalja. Ikea je s oko 25 milijardi eura prihoda godišnje prvi igrač u svijetu namještaja i uređenja doma, a grupa Steinhoff s 10 milijardi drugi igrač na globalnoj razini, s time da iza nje daleko nema nikoga. No Steinhoff raste dva puta brže od Ikee. Ona raste isključivo generički u vlastitim formatima, a Steinhoff akvizicijama.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Lidera.

27. travanj 2024 02:42